Over 400.000 nordmenn gruer seg til jul

jul

Mer enn 400.000 voksne nordmenn gruer seg til jul og førjulstid, viser en ny undersøkelse. Over 22 prosent føler det er vanskelig å møte krav og forventninger til julen.

I en ny undersøkelse gjort av YouGov på vegne av UNICEF Norge, kommer det fram at kjøpepress og dårlig økonomi er de største utfordringene knyttet til julen. Nesten hver tredje nordmann har følt på dette. Ekstra ille er det for dem med lavest inntekt, hvor en av fem svarer at de gruer seg til jul. Totalt svarer 13 prosent dette. 

– Vårt inntrykk er at det sterke fokuset på gaver fratar mange gleden over tiden vi går i møte – og det starter allerede nå, med “Black Friday”. Voksne henvender seg til oss og forteller at de gruer seg til jul fordi de ikke kan gi barna sine de gavene og opplevelsene det er forventet at man skal gi, sier direktør for barns rettigheter og bærekraft i UNICEF Norge, Kristin Oudmayer. 

Les også:  7 tips for et vinterklart hus

– Mange voksne tenker at barna forventer dyre, flotte gaver – fordi «alle andre får det», men synes å glemme at barnas forventninger i stor grad styres av våre egne, og derfor også kan justeres. Så lenge vi voksne lar oss styre av ytre forventninger, og fortsetter å bidra til å øke både forbruk og kjøpepress, vil forskjellene fortsette å øke.

Mange opplever at de ikke får endene til å møtes i denne tiden, og trenger en utstrakt hånd fra andre. 15 prosent, nesten en halv million nordmenn, har minst én gang måttet be om hjelp for å kunne innfri forventningene knyttet til julen. Halvparten av disse sier de opplevde det som vanskelig. Samtidig svarer nesten tre av fire at de ville stilt opp for andre utenfor egen slekt og familie, dersom de ble bedt om det. 

Les også:  Nettsvindel øker under julehandelen

– Det er gledelig at så mange oppgir at de ville stilt opp for andre utenfor familien. Dette stemmer også med inntrykket vi har fått gjennom feriesentralen.no, hvor folk inviterer ukjente til julefeiring eller låner ut julepyntede hus. Men det er viktig å understreke at man kan gjøre langt mindre ting som likevel kan ha stor betydning, sier Oudmayer. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.