Otobong Nkanga vinner Lise Wilhelmsens kunstpris

Henie Onstad

Henie Onstad Kunstsenter kunne med glede offentliggjøre Otobong Nkanga som den første vinneren av Lise Wilhelmsen Art Award Programme.

Nyheten ble kunngjort av Tone Hansen, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter under en mottagelse ved The Conduit i London. Både kunstner, jury og inviterte gjester var tilstede. 

– Otobong Nkanga er en svært tilstedeværende kunstner med stor integritet. Som den første vinneren av Lise Wilhelmsens kunstpris, er hun et fantastisk valg. Dette er en pris som feirer arbeidet til fremragende internasjonale kunstnere som gjennom sitt arbeid kan skape stort engasjement blant publikum og løfte dialogen om samtidskunstens betydning og relevans, sa Tone Hansen under mottagelsen.

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

Lise Wilhelmsen Art Award Programme vil annethvert år dele ut en kunstpris på 100,000 USD til en fremragende internasjonal kunstner som med sitt arbeid kan inspirere og motivere kommende generasjoner til aktiv deltagelse og sosialt ansvar. I tillegg til selve prisen, omfatter programmet innkjøp av arbeider til Henie Onstads kunstsamling og en utstilling på Høvikodden året etter. Programmet markerer en milepæl i en viktig kunstners karriere, samtidig som den økonomiske forpliktelsen plasserer prisen blant verdens mest markante kunstpriser. 

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

Det er en ære å være den første mottakeren av Lise Wilhelmsen Art Award og få mulighet til å skape en utstilling på Henie Onstad Kunstsenter i 2020. Prisen vil gi meg mulighet til å utvikle nye ideer og forfølge drømmer samtidig som den gir meg større rom til å reflektere over temaer som inspirerer meg, sa Otobong Nkanga da hun mottok prisen.

Nkanga arbeider innen flere ulike disipliner som omfatter tekstil, tegning, fotografi, installasjon, maleri og performance. Ved å knytte kropper, land og naturressurser sammen, skaper hun rom for å reflektere over hvilke konsekvenser og prosesser som skapes gjennom våre handlinger. Samtidig utforsker hun hvordan vi utnytter naturens råstoffer ut ifra etiske, mellommenneskelige og materielle perspektiver. Hun tematiserer hvordan vi omskaper råmaterialer, for eksempel mineraler, til å bli etterspurte varer som settes i sirkulasjon. Med sin tverrkunstneriske og konseptuelle tilnærming er hun tett på Henie Onstads historiske fokus.

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

Otobong Nkangas utstilling på Henie Onstad Kunstsenter vil åpne høsten 2020, som del av programmets to-årige løp for kunstneren.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.