Opposisjonen mer ambisiøs på momskompensasjon

frivillighet norge

Frivilligheten er skuffet over at regjeringen ikke innfrir hovedkravet om rettighetsfestet og full momskompensasjon.

– Det er kanskje for sent, men hvis dere går i regjering med oss, skal dere få regelstyrt momskompensasjon, sa Trond Giske fra Arbeiderpartiet til KrF i en debatt om frivillighetspolitikken med klar referanse til partiets mye omtalte veivalg i fjor høst. 

14. februar holdt Frivillighet Norge den første offentlige debatten om Frivillighetsmeldingen. Meldingen ble lagt fram 7. desember 2018, og skal behandles av Stortinget til våren.

Frivillighetens hovedkrav er rettighetsfesting og fullfinansiering av momskompensasjonsordningen. Med opptrappingsplanen frem til 2021, som er varslet i Frivillighetsmeldingen, vil det etter Frivillighet Norges beregninger mangle mellom 400 og 500 millioner kroner for å fullfinansiere ordningen.

Les også:  LESERINNLEGG: Rekordhøye drivstoffpriser i 2022

– Det er prinsipielt feil at staten skal ha inntekter fra frivillighetens aktiviteter. Full og rettighetsfestet momskompensasjonen vil gi økt aktivitet og lavere kostnader ved å delta i frivilligheten, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen.

Tre av fire regjeringspartier har programfestet fullfinansiering
De fleste partier er enige i prinsippet om fullfinansiering av momskompensasjonsordningen. FrP vil at «virksomheten til frivillige lag og organisasjoner skal være momsfri», Venstre vil «trappe opp momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner til 100 prosent» og KrF vil «gi frivillige organisasjoner fullstendig fritak for moms». Høyre er mindre konkrete med sin formulering om å «sikre gode forutsigbare ordninger» for frivilligheten.

Les også:  49 fikk statsstøtte til å berge kulturminner i Nordland

Likevel innfrir ikke regjeringspartiene frivillighetens krav, som forskjellige lag og foreninger minnet dem om daglig mens de forhandlet fram regjeringsplattformen.

– Full momskompensasjon til frivilligheten ligger ikke i regjeringsplattformen. Opptrappingsplan er det vi har gått for, sa leder for familie- og kulturkomiteen, Kristin Ørmen Johnsen (H).

– Vi kommer til å fortsette med å jobbe for en full momskompensasjon, sa Venstres Solveig Schytz.

– Formuleringen i regjeringsplattformen om momskompensasjon er ikke så offensiv som formuleringen i KrFs program, sa Jorunn G. Lossius fra KrF.

Les også:  49 fikk statsstøtte til å berge kulturminner i Nordland

Opposisjonen vil gå lenger
Opposisjonen hevder de er villige til å gå lenger i sine løfter til frivilligheten. Åslaug Sem-Jacobsen fra Senterpartiet understreket at de har foreslått rettighetsfesting og fullfinansiering av momskompensasjonsordningen på Stortinget, men har blitt nedstemt. SV uttrykte skuffelse over regjeringserklæringens manglende ambisjoner på momskompensasjon.

I debatten deltok Silje Hjemdal(FrP), Kristin Ørmen Johnsen(H), Solveig Schytz(V), Jorun Gleditsch Lossius(KrF), Åslaug Sem-Jacobsen(Sp), Trond Giske(A), Freddy André Øvstegård(SV), Arild Hermstad (MDG) og Benedikte Pryneid Hansen(Rødt). Debattleder var Christian Strand.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.