Opplysningsvesenets fond – 200 år i fellesskapets tjeneste

Opplysningsvesenets fond

Opplysningsvesenets fond har bidratt til samfunnsutvikling i Norge i mange generasjoner. Fredag ble 200-årsjubileet feiret med Dronning Sonja til stede.

Fondet eier prestegårder, skog og næringseiendom over hele Norge. Historien ble feiret med jubileumsfest på Vestre Aker prestegård, hvor H.M. Dronning Sonja plantet tuntreet Dronningeika.  

– Vårt jubileum handler om viktige deler av vår felles kulturarv. Prestegårdene er viktige kulturminner som har hatt stor betydning for lokal identitet og tilhørighet. Det er derfor stor stas å kunne invitere til jubileumsfester ved prestegårder i hele Norge, sier direktør Ole-Wilhelm Meyer i Opplysningsvesenets fond. 

Les også:  LESERINNLEGG: Ordføreropprør mot regjeringens elbiltvang

Opplysningsvesenets fond ble grunnlagt for å samle eierskapet av prestegårder over hele Norge. På Eidsvoll i 1814 ble det bestemt at avkastningen fra prestegårdseiendommene skulle bidra til å bygge opp den nye nasjonen Norge, og bidra til utdanning og opplysning.  

Prestegårder har historisk sett spilt en viktig rolle både for lokalsamfunn og nasjonen. Dette ble markert på jubileumsfesten gjennom opptredener av Robert Stoltenberg som vaktmester Narvestad og som prest og i et egenkomponert bestillingsverk om prestegårder ved musiker Geirr Lystrup. Anne Lindmo var programleder, som fortalte om sin egen oppvekst på en prestegård på Toten.

Les også:  Biskopene kritisk til å utvide grensen for selvbestemt abort

Siden 2015 har ikke prester lengre plikt til å bo på prestegårder, og mange prestegårder fylles i dag med annet innhold. Vestre Aker prestegård skal nå bli nabolagshus med kafe og blomsterbutikk. 

– Selv om presten og prestegårdens rolle har endret seg betraktelig, er et av våre sentrale formål å bidra til utvikling som skal komme hele samfunnet til gode. Vi har en stor tomtebank, og vi bidrar til å bygge, utvikle og skape verdi i lokalsamfunn over hele landet. Fondet eier fortsatt mange prestegårder, og vi arbeider nå med å finne nye måter å bruke disse på. Det gleder oss derfor ekstra at vi mange steder opplever stort lokalt initiativ og engasjement, sier Ole-Wilhelm Meyer.

Les også:  Nye tall: Nord-studentene mer fornøyde

I dag er Opplysningsvesenets fond en av landets største grunneiere. I tillegg til prestegårder eier fondet betydelige arealer og finanskapital, og har sine forretningsområder innenfor eiendom, kraft og kapitalforvaltning.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.