Ønsker handelsavtale med Japan

Nærings- og fiskeridepartementet

Norge er klare til å sette seg ved forhandlingsbordet, var budskapet da fiskeriminister Harald T. Nesvik møtte japanske myndigheter i Tokyo.

– Japan er et av de viktigste markedene for norsk sjømat. Det er et land vi lenge har ønsket å inngå en handelsavtale med, sier fiskeriminister Harald T. Nesvik.

Norges ønske om en frihandelsavtale er et viktig tema når fiskeriministeren besøker Japan denne uka.

Japan er Norges største sjømatmarked i Asia. Samtidig er det et av de viktigste markedene Norge ikke har en frihandelsavtale med, og som vi heller ikke har pågående forhandlinger med.

Les også:  650 ungdommer vil prøve seg som fisker i sommer

Senest i fjor sommer inngikk EU og Japan en handelsavtale.

– Japan har de siste årene inngått ambisiøse handelsavtaler med mange av våre viktigste konkurrenter. Det er viktig at norske bedrifter som eksporterer til, eller investerer i Japan ikke har dårligere vilkår enn sine konkurrenter. Vi er opptatt av å kunne fortsette det gode partnerskapet vi har med Japan innen sjømat, sier Nesvik.

I fjor eksporterte Norge sjømat for nesten fire milliarder kroner til Japan.

– Det er på mange måter det markedet i verden som har hatt størst betydning for det norske lakseeventyret. Samarbeidet mellom Norge og Japan har gjort sushi, og norsk laks, til en verdensomspennende mattrend, sier Nesvik.

Les også:  650 ungdommer vil prøve seg som fisker i sommer

Landet er dessuten er et viktig utstillingsvindu for norsk sjømat ellers i Asia. Halvparten av all laks som spises i Kina spises på japanske restauranter. Samme trend gjelder Sør-Korea og Hongkong.

I tillegg til laks og ørret eksporterer Norge mye makrell til Japan. I fjor solgte vi makrell for 1 millard kroner til Japan. Mye havner i byen Choshi, som Nesvik besøkte tirsdag. Her jobber over tusen personer med å bearbeide norsk makrell til det japanske markedet. Dette viser hvordan norsk sjømateksport også bidrar til verdiskapning i Japan.

Les også:  650 ungdommer vil prøve seg som fisker i sommer

Japan er også et viktig marked for andre næringer, blant annet for leverandørindustrien til olje- og gassnæringen, shipping og andre fastlandsnæringer.

– Vår erfaring er at frihandelsavtaler også bidrar til ny dynamikk i det økonomiske forholdet.  Her ser vi store muligheter for Norge og Japan, sier Nesvik.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.