Oljeteknologi avgjørende for nye bærekraftige næringer

innovasjon norge

Norge sitter på verdensledende kunnskap og teknologi innen olje- og gassnæringen. Nå lanseres nettstedet Techtransfer.no for å synliggjøre bedrifter som bruker oljeteknologi til å revolusjonere andre næringer, blant annet maritim, fornybar energi og transport.

Konkurranseevnen og innovasjonskraften i olje- og gassnæringen har gitt positive ringvirkninger til andre næringer i Norge. Nå ønsker Norsk olje og gass og Innovasjon Norge å synliggjøre dette gjennom nettstedet Techtransfer.no. 

– Olje og gassnæringen er et norsk teknologi- og kunnskapseventyr, og vil være avgjørende for utvikling av nye bærekraftige næringer i Norge, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Innovasjon Norge. Han fortsetter, – Vi ser allerede hvordan kompetanse og teknologi fra olje- og gassnæringen tas i bruk i utvikling av grønne energiløsninger, i fiskeoppdrett og helse, for å nevne noe. 

Les også:  Vil NFT-markedet komme seg i 2024?

Ledende klynger
De ledende norske petroleumsklyngene har vært sentrale i arbeidet med Techtransfer.no. GCE NODE på Sørlandet , GCE Ocean Technology på Vestlandet og NCE Energy Valley på Østlandet. Klyngene er globale ledere innen utvikling av teknologier som skal bygge nye næringer. 

– Oljeindustrien er en drivkraft for teknologiutvikling i andre næringer. Ikke minst fordi teknologi som er utviklet i oljeindustrien i stor grad kan overføres til andre virksomheter, og gi grunnlag for vekst og arbeidsplasser der, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass.

Les også:  Enorm etterspørsel: Nå går startskuddet for ny kinesisk sjømat-rute

Offshore-teknologi gir gravefri tilkobling til vannledning  
Techni er et eksempel på dette, og bruker offshore boreteknologi når de installerer nye vannrør i Oslo. Ideen kommer fra tiden da de jobbet med robotisert drillingløsning for skiferolje. I dag er den sentral for å sikre gravefri tilkobling fra hus til vannledning i hovedstaden. 

Scantrol Deep Vision har gått inn i fiskerinæringen med et undervannskamerasystem som identifiserer art og størrelse på fisken som går inn i en trål. Da kan tråleren slippe ut fisk som ellers ville blitt kastet, noe som bidrar til bærekraftig opprettholdelse av bestanden samt gjør fiske mer kostnadseffektivt.

Les også:  Enorm etterspørsel: Nå går startskuddet for ny kinesisk sjømat-rute

CSUB i Arendal leverer undervannsstrukturer til olje- og gassindustrien. De siste femårene har de levert oppdrettskar til en rekke oppdrettsanlegg i Norge med store kar som har glatt overflate. Det gir mer effektiv oppdrett og bedre fiskehelse.

– Disse eksemplene viser hvor avansert, tilpasningsdyktig og fremtidsrettet norsk petroleumsindustri er, sier Schjøtt-Pedersen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.