Øker markedsavgiften på sild og makrell

Nærings- og fiskeridepartementet

Markedsavgiften for sild, makrell og annen pelagisk fisk øker fra 0,3 til 0,5 prosent, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet.

– Endringen gjør det mulig for Sjømatrådet å fortsette arbeidet med å markedsføre norsk sild og makrell i våre viktigste markeder, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik.

I fjor ble det eksportert pelagisk fisk, i hovedsak makrell og sild, for 7,6 milliarder kroner. Våre viktigste markeder for makrell er Japan og Sør-Korea. 

Les også:  Varsler kontroll av vinterfiske i Nordland

– Jeg besøkte Japan og Sør-Korea tidligere i år. Der så jeg med egne øyne hvor synlig merkevaren «Seafood from Norway» er. Sjømatrådets innsats i disse landene gir resultater, og bidrar utvilsomt til høy etterspørsel og dermed høy pris for norske eksportører, sier Nesvik.

Alle som eksporterer sjømat, må betale en markedsavgift til Sjømatrådet. Hvor mye de må betale, varierer mellom de ulike fiskeslagene.

Les også:  Coop vil gjøre det lettere for kunden å velge sunt brød

Dersom avgiften ikke hadde blitt satt opp, ville Sjømatrådet ha måttet kutte i markedsarbeidet for pelagisk fisk.

– Jeg ba derfor sjømatnæringen om innspill til hvilket nivå markedsavgiften for pelagisk fisk burde ligge på. Flere mente at markedsavgiften burde økes. Vi fikk også innspill om at avgiften bør forbli på dagens nivå. Jeg mener at min beslutning balanserer hensynet til de ulike aktørene i sjømatnæringen, sier Nesvik.

Les også:  Coop vil gjøre det lettere for kunden å velge sunt brød

Pelagisk fisk er svært sunn og miljøvennlig mat. Klimautslippene for hver kilo sild eller makrell er minimale.

– Forbrukere som vil redusere sitt karbonavtrykk bør spise mer sild og makrell, sier fiskeri- og sjømatministeren.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.