OBS! Desember også høytid for skader

desember codan

Desember er en høytid for alle nordmenn, det er juletid, feiringer, mat og fest på nyttårsaften. Men stearinlys, glatte veier og raketter gjør desember også til en høytid for skader i Bodø.

Julepynten kan være brannfarlig, isglatte veier kan føre til trafikkulykker og bilskader og fyrverkeri kan føre til både personskader og brann.

– Vær ekstra forsiktig i tiden fremover. I mange tilfeller kan det stå om liv, sier Annika Persson, skadesjef i Codan Forsikring.

Les også:  Program for 17. mai 2022 i Bodø

– Stearinlys kan velte, sette fyr på juledekorasjonen eller antenne noe som står i nærheten. Det er derfor ekstra viktig å passe på at man ikke lar stearinlys stå og brenne uten at man passer på. Man må heller ikke forlate gryter og panner med smult eller smør, som kan ta fyr, sier skadesjefen.

Det bør være minst én røykvarsler og ett brannslukningsapparat i hver etasje.

– Det er i dag flere hundre tusen nordmenn som mangler fungerende røykvarslere i sine hjem. Ofte kan det fikses bare ved å bytte batteri, sier Persson.

Les også:  Prisrekord på skrei

Glatte veier og stressede sjåfører er også en faktor som bidrar til at desember-skadene skyter i været. Det er også flere stressede sjåfører i førjulstiden, noe Codan erfarer hvert år.

– Små kollisjoner på parkeringsplasser og ryggeskader er gjengangere i desember, da mange er stresset og uoppmerksomme, sier hun.

Nyttårsaften 2016 ble det rapportert 12 øyeskader på landsbasis, og året før var tallet 17. Skadesjefen har derfor en oppfordring før årets slutt.

Les også:  Øker høyden i Ryggedalstunnelen

– Følg reglene og husk at raketter kan være ekstremt farlig. Bruk beskyttelsesbriller, og ikke fyr opp raketter hvis du er beruset. Hvert år ser vi alt fra branner til skadde øyne, på grunn av uvettig omgang med raketter. Det burde vært helt unødvendig når det finnes måter å beskytte seg på, sier Persson.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.