Nyttårsfyrverkeri – 41 skadd de siste årene

fyrverkeri

Fyrverkeri forårsaker hvert år alvorlige personskader. De tre siste årene har 41 personer havnet på sykehus med øyeskader etter bruk av fyrverkeri nyttårsaften. Kun tre av disse oppgir at å ha brukt beskyttelsesbriller.

– Det er uholdbart at noen fremdeles ikke bruker beskyttelsesbriller under oppskyting av fyrverkeri på nyttårsaften. Alle, både den som skal avfyre fyrverkeriet og de som ser på, bør ha på beskyttelsesbriller. Det er en billig forsikring, og skulle noe skje kan de redde synet til en som blir truffet i ansiktet. Også ved bruk av stjerneskudd bør man bruke slike briller. Da unngår både voksne og barn å få gnister i øynene, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Før pinnerakettforbudet kom i 2008 var antallet alvorlige øyeskader i snitt vel 20 per år. De siste fem årene har i snitt 14 personer fått øyeskader årlig ved bruk av fyrverkeri på nyttårsaften, viser tall fra Haukeland sykehus og Direktoratet for samfunnssikkerhet- og beredskap, DSB.

Les også:  Nordmenn på ferie: Frykter magetrøbbel mer enn skogbrann

Hver nyttårsaften får i tillegg mange titalls personer skader på kropp og fingre, ansikt og hørsel, i forbindelse med fyrverkerioppskyting. Menn pleier dominere skadestatistikken.

– Menn har en tendens til å ta styringen når det kommer til bruk av fyrverkeri, og mange skader skjer når fyrverkeri antennes i beruset tilstand. Alkohol og fyrverkeri er en farlig cocktail, og hvert år ser vi en økning i skadestatistikken ved årsskiftet, særlig rundt brann- og personskader. Fyrverkeri er eksplosiver som selv i små mengder kan gi livsvarige skader. Fyrer du opp monsterbatteriet ditt bør du være edru, sier han.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

I fjor på nyttårsaften og 1. januar registrerte forsikringsbransjen totalt 180 brannskader til en estimert kostnad på vel 54 millioner kroner, viser tall fra Finans Norge.

– De siste timene av det gamle året og de første timene av det nye er trolig det mest brannfarligste tidsrommet hvert år. Mange private skyter opp fyrverkeri i boligområder, og er det vind kan fyrverkeriet fort komme på avveie. I de verste tilfellene kan det antenne boliger, biler, garasjer eller uthus hvis de treffer før de brenner ut. Fyrverkeri avgir intens varme, og det skal lite til før det tar blir brann dersom de faller nær boliger, sier Brandeggen.

Slik får du en trygg nyttårsfeiring:

  • Forbered fyrverkerioppskytingen i god tid mens det ennå er lyst ute.
  • Les bruksanvisningen før bruk, og se til at fyrverkeriet ikke er skadd.
  • Ha nok beskyttelsesbriller til alle, og se til at alle bruker de.
  • Husk at alkohol og fyrverkeri ikke hører sammen.
  • Hold god avstand fra oppskytingen.
  • Sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.
  • Bøy deg aldri over antent fyrverkeri.
  • Ikke tenn fyrverkeri på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk.
  • Det er som regel forbudt å bruke fyrverkeri mellom kl. 18 og 02, og det kan innføres andre lokale bestemmelser om bruk av fyrverkeri.
Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Husk at barn kan plukke opp rester av fyrverkeri dagene etter. Rydd etter oppskyting slik at ingen kan skade seg på fyrverkeri-rester i ettertid.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.