Nyttårsfeiring: Begrens alkoholen og beskytt synet ditt

sjampanje

Hvert år gjør privat bruk av fyrverkeri at folk får livsvarige øyeskader. – Det er enkelt å unngå, men også lett å glemme.

Det sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven på vei inn i 2023. 

– Jeg tror de fleste vet at de skal bruke beskyttelsesbriller, men det er lett for å glemme det når rakettene suser rundt oss, barna er glade og vi lar oss rive med, sier han. 

Promillen stiger utover kvelden 
Etter nyttårsaften som sendte oss inn i 2022 ble det rapportert inn 115 uønskede hendelser med fyrverkeri. Til sammenligning var det 93 slike i snitt de fem foregående årene. Tallene kommer fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. I kategorien uønskede hendelser finner vi for eksempel branner, branntilløp og øyeskader. 

Les også:  Advent: Store forskjeller på stearinlys

50 av de 115 skadene forrige nyttårsaften var personskader. 

– At rakettene stort sett fyker i været sent på kvelden gjør at mange har altfor god tid til å få opp promillen før midnatt. Iver, alkohol og fyrverkeri er en dårlig kombinasjon, sier Skjerven. 

Bruk briller og tennstav 
– Fellesnevneren for de aller fleste som får skader er at de ikke bruker beskyttelsesbriller. Bruk briller, selv om du er edru. Ofte får du kjøpt tennstav der du får tak i fyrverkeri. Det er ingen dum ide å bruke en slik når du skal tenne opp, sier Frende-legen. 

Når en rakett først går av uventet, har du liten sjanse til å reagere kjapt nok. 

Les også:  Hunde- og katteeiere: Pass på i kulda!

– Det betyr også at de som står og ser på godt kan ha på seg briller, sier Helge Skjerven. 

Forbud i fremtiden? 
– Gjennom flere år har det vært debattert om privat fyrverkeri skal være lovlig, men enn så lenge har begrensningene vært knyttet til bykjerner og brannsmitteområder ulike steder i landet, sier legen. 

Disse stedene har gjerne kommunen stilt med storstilt fyrverkeri til innbyggerne, blant annet i storbyene. I år dropper Oslo kommune for første gang offentlig fyrverkeri. For fremtiden har laser- eller droneshow vært på bordet som aktuelle muligheter. 

– Ikke ta sjanser 
Hvis du ikke klarer å la alkoholen vente eller oppdager at du ikke har sikkerhetsutstyret i orden, har legen en klar oppfordring før årets siste dag. 

Les også:  Ha det gøy på julebordet – Respekter andres grenser

– Dropp hele fyrverkeriet, det er ikke verdt å ta sjansen. Det koster mange penger, er fort unnagjort og kan gå helt galt. Gå heller og se fellesfyrverkeri, hvis det er det i nærheten, sier Helge Skjerven i Frende Forsikring. 

Gode råd for trygg rakettoppskytning:  

  • Ikke len deg over fyrverkeriet  
  • Vent med å drikke alkohol til etter rakettene har gått i været  
  • Hold barn unna fyrverkeriet  
  • Husk alltid beskyttelsesbriller  
  • Ikke gå bort til raketter som ikke gikk av for å tenne dem på nytt  
  • Ta hensyn til dyr som ofte er redde for fyrverkeri

Kilde: Frende Forsikring

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.