
Hvert år gjør privat bruk av fyrverkeri at folk får livsvarige øyeskader. – Det er enkelt å unngå, men også lett å glemme.
Det sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven på vei inn i 2023.
– Jeg tror de fleste vet at de skal bruke beskyttelsesbriller, men det er lett for å glemme det når rakettene suser rundt oss, barna er glade og vi lar oss rive med, sier han.
Promillen stiger utover kvelden
Etter nyttårsaften som sendte oss inn i 2022 ble det rapportert inn 115 uønskede hendelser med fyrverkeri. Til sammenligning var det 93 slike i snitt de fem foregående årene. Tallene kommer fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap. I kategorien uønskede hendelser finner vi for eksempel branner, branntilløp og øyeskader.
50 av de 115 skadene forrige nyttårsaften var personskader.
– At rakettene stort sett fyker i været sent på kvelden gjør at mange har altfor god tid til å få opp promillen før midnatt. Iver, alkohol og fyrverkeri er en dårlig kombinasjon, sier Skjerven.
Bruk briller og tennstav
– Fellesnevneren for de aller fleste som får skader er at de ikke bruker beskyttelsesbriller. Bruk briller, selv om du er edru. Ofte får du kjøpt tennstav der du får tak i fyrverkeri. Det er ingen dum ide å bruke en slik når du skal tenne opp, sier Frende-legen.
Når en rakett først går av uventet, har du liten sjanse til å reagere kjapt nok.
– Det betyr også at de som står og ser på godt kan ha på seg briller, sier Helge Skjerven.
Forbud i fremtiden?
– Gjennom flere år har det vært debattert om privat fyrverkeri skal være lovlig, men enn så lenge har begrensningene vært knyttet til bykjerner og brannsmitteområder ulike steder i landet, sier legen.
Disse stedene har gjerne kommunen stilt med storstilt fyrverkeri til innbyggerne, blant annet i storbyene. I år dropper Oslo kommune for første gang offentlig fyrverkeri. For fremtiden har laser- eller droneshow vært på bordet som aktuelle muligheter.
– Ikke ta sjanser
Hvis du ikke klarer å la alkoholen vente eller oppdager at du ikke har sikkerhetsutstyret i orden, har legen en klar oppfordring før årets siste dag.
– Dropp hele fyrverkeriet, det er ikke verdt å ta sjansen. Det koster mange penger, er fort unnagjort og kan gå helt galt. Gå heller og se fellesfyrverkeri, hvis det er det i nærheten, sier Helge Skjerven i Frende Forsikring.
Gode råd for trygg rakettoppskytning:
- Ikke len deg over fyrverkeriet
- Vent med å drikke alkohol til etter rakettene har gått i været
- Hold barn unna fyrverkeriet
- Husk alltid beskyttelsesbriller
- Ikke gå bort til raketter som ikke gikk av for å tenne dem på nytt
- Ta hensyn til dyr som ofte er redde for fyrverkeri
Kilde: Frende Forsikring