Nykommeren fra BMW imponerer i elbiltest

naf

BMW iX3 var bilen som kom nærmest den oppgitte rekkevidden, ladet som lovet i salgsmateriellet og hadde et forbruk som var imponerende lavt i NAF og Motors vintertest av 10 elbiler.

– Av nykommerne i elbilmarkedet var BMW iX3 uten tvil den som imponerte mest, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver.

Alle de ti bilene som var med i rekkevidde- og ladetesten i mars er biler som har kommet til Norge etter sommeren 2020. Tesla Model 3 er ikke en nyhet som sådan, men bilen som var med nå er en oppgradert versjon.

– BMW iX3 gikk ikke lengst, men det var forventet. Den holder derimot det reklamen lover best av alle bilene. Det er egentlig viktigere, mener Sødal.

Les også:  Havbrukskommunenes inntekter sikres

Testen av rekkevidde ble kjørt i temperaturer fra pluss tre til minus tre grader og veiene var tørre. Ruten besto av både bykjøring, kjøring på motorvei og stigning opp mot fjell. Bilene ble kjørt helt tomme for strøm. Til tross for relativt milde vintertemperaturer og fine kjøreforhold, kjørte flere av bilene langt kortere enn det de er oppgitt til.

– BMW’en manglet bare 18 kilometer for å komme til oppgitt rekkevekke, mens Polestar 2 gikk hele 124 kilometer kortere enn det reklamen sier. Forskjellene viser hvorfor rekkeviddetester er viktig hjelp for bilkjøperne, sier Nils Sødal.

Les også:  Sjokktall: Fire av ti private barnehager gikk med underskudd i 2021!

Elbilen fra den tyske produsenten hadde også et forbruk som var overraskende lavt for en så stor og tung bil. Den brukte 17 kilowatt-timer strøm per 100 kilometer.

Variasjonen er stor i hvordan bilene lader sammenlignet med det bilkjøperne får oppgitt når de kjøper elbil. Hvor fort bilen lader er vel så viktig som hvor langt den kan gå.

– Lader bilen raskt kan man klare seg med litt kortere rekkevidde. Korte ladestopp kan rett og slett kompensere for litt kort rekkevidde, sier Sødal. – Testen avdekker at det er mange biler som ikke lader slik bilkjøperne får oppgitt når de kjøper bilen, fortsetter han.

Les også:  Norge får fiske mer makrellstørje i 2023

NAFs tester viser at det er vel så viktig å se på ladetiden forhandler oppgir og ikke se seg blind på lovnad om kilowatt.

Tesla regnes for å være kongene av lading, men Tesla Model 3 var langt unna sine 250 kilowatt under NAF og Motors ladetest. Den oppnådde 181 kilowatt i vinterladetesten, det vil si at den ladet med 72,4 prosent av det salgsmateriellet lover.

– Det er rask lading, men langt under det du får vite når du kjøper bilen, kommenterer Sødal.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.