Nybilsalget i september: – Forurensende biler burde ikke vært på topp-ti-lista

elbilforeningen

– Ti-på-topplista for nybilsalget i september har én feil og den heter Toyota Rav4, mener Christina Bu i Elbilforeningen. Hun maner regjeringen til å øke bilavgiftene på forurensende biler når de legger fram statsbudsjettet torsdag.

Litt over to år før vi skal være i mål med kun nullutslippsbiler i nybilsalget, noterer vi at 78 prosent er elbiler. Salget er spredt over hele landet. I alle fylkene er over halvparten av nybilsalget elektrisk.

Så mye som 11 prosent av alle nye biler var ladbare hybrider. På ti på topp-lista ligger feilen på 5. plass, nemlig Toyota RAV4.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

Her er de ti mest solgte bilene i september 2022:

1. Tesla Model Y
2. Volkswagen ID.4
3. Skoda Enyaq
4. Tesla Model 3
5. Toyota RAV4
6. Volvo C40
7. Polestar Polestar 2
8. BMW iX
9. Audi Q4 e-tron
10. Hyundai Kona electric

– Disse bilene bør prises ut av nybilsalget, og erstattes med elbiler. For dersom nye ladbare hybrider først blir kjøpt, så betyr det forurensing på veien i to tiår framover, sier Christina Bu.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

Statsbudsjett for 2022 reduserte vektfradraget som ladbare hybrider har i engangsavgiften til 15 prosent. Når forslag til statsbudsjett for 2023 legges fram torsdag, bør den resterende rabatten fases ut slik at hybrider likestilles med resten av de forurensende bilene.

– Den viktigste utfordreren til elbiler i dag er hybridbilene. Stortinget har et mål om utslippsfritt nybilsalg i 2025, og nå er elbilene så gode at målet kan nås tidligere for personbilene. Men da må de ladbare hybridene prises ut, mener Christina Bu.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Regjeringens forslag til statsbudsjett legges fram på torsdag, og i forbindelse med innføring av moms for elbil har regjeringen lovet at konkurransefordelen til elbiler skal opprettholdes. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.