Nordmenn ønsker å spise sunnere og leve mer bærekraftig, men sliter med å sette planene ut i livet. Det kommer frem i en fersk undersøkelse utført av Mintel på vegne av Herbalife Nutrition.
6 av 10 nordmenn sier at det å spise sunt er en av deres topp fem helseprioriteter, og like mange er villige til å gjøre kortsiktige oppofrelser for å nå sine langsiktige helsemessige mål.
Likevel er det hele 42 prosent som oppgir at de kun av og til, sjeldent eller aldri spiser sunn mat. Videre viser undersøkelsen at 25 prosent innrømmer at de ikke spiser nok frukt og grønnsaker, og 15 prosent tror ikke de spiser nok proteiner.
Lege og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering, Michael Thorp, mener det tross alt er oppløftende at vi har ambisjoner om å leve sunt og bærekraftig.
– Så tror jeg heller vi får senke terskelen for måloppnåelse. Et sunt kosthold trenger ikke bety at man aldri kan unne seg noe usunt, og trening trenger ikke være utmattende hardkjør på et treningssenter. For noen kan det handle om å ta trappa fremfor heisen. For mange av oss holder det å komme seg ut på en kveldstur istedenfor å sovne foran TV-en, sier han.
Undersøkelsen viser også at befolkningen er todelt når det gjelder miljøhensyn i matveien. En stor andel av den norske befolkningen er opptatt av å ta vare på miljøet, nær halvparten av de spurte svarer at klimaendringer påvirker dagligvareinnkjøpet.
46 prosent oppgir derimot at de ikke spiser plantebaserte meieriprodukter, som kan bidra til å redusere utslipp. 45 prosent sier at de hverken spiser plantebaserte proteiner eller ønsker å gjøre dette i fremtiden. Thorp tror dette handler om vaner og kunnskap.
– Det er åpenbart et ønske om å redusere utslippene, men innsikten om hvordan inntak av kjøtt henger sammen med klimaendringer er fortsatt mangelfull. Jeg tror derfor at tiltak som kjøttfri mandag og lignende grep vil øke vår bevissthet og hjelpe oss med å hjelpe planeten, sier Thorp.
På spørsmål om innkjøpsvaner svarer 32 prosent at det er viktig for dem å kjøpe matvarer med lavt sukkerinnhold. 18 prosent er opptatt av å spise tilstrekkelig med protein, og kun 5 prosent er opptatt av å unngå animalsk mat.
– Disse tallene stemmer nok med antall vegetarianere i Norge, samtidig har nordmenn aldri spist mer kjøtt enn nå. De fleste vet jo at vi bør spise mer grønt og mindre kjøtt, men det er som denne undersøkelsen viser, ofte stor forskjell i holdning og handling. Likevel er gode intensjoner første steg i riktig retning, avslutter Thorp.