Ny undersøkelse: Rekordstor korona-tretthet i Nordland

farmasiet

Den 12. mars var det ett år siden Norge stengte ned. Mange i Nordland bekymrer seg mindre for smitte nå enn før, og føler ikke at de tåler flere restriksjoner. Likevel er nordlendinger fortsatt flinke, og noen koronavaner ønsker de å fortsette med på lang sikt.

Høyt smittetrykk, nye virusmutasjoner og lav vaksinedekning til tross: 1 av 5 nordlendinger føler at de ikke orker flere restriksjoner nå, og 1 av 5 er mindre redd for smitte nå enn tidligere i pandemien. Det viser en ny spørreundersøkelse utført av YouGov på vegne av Farmasiet, Norges største nettapotek.

Likevel kommer det fram av undersøkelsen at 95 prosent av fylkets innbyggere følger anbefalingene like godt som tidligere, og at nordlendinger generelt er flinke til å opprettholde korona-rutinene.

– Det er godt å se at de fleste nordlendinger fortsatt følger restriksjonene. At så mange er mindre redd for smitte, kan henge sammen med at vi har mer kunnskap om pandemien nå enn før, og at smitteverntiltakene har vært med å trygge folk, sier Lisa Grinaker, fagsjef i Farmasiet, før hun legger til:

Les også:  Andøya: Støtter nytt rom-senter

– Det kan også henge sammen med at mange i Nordland er lei og at flere begynner å nærme seg terskelen for hva de tåler av restriksjoner. Det forstår jeg godt, og jeg noterer meg at nordlendinger likevel er flinke til å følge anbefalingene.

Generelt i Norge ser kvinner ut til å være mest negative til ytterligere koronarestriksjoner, mens undersøkelsen tyder på at menn er hakket dårligere til å faktisk følge dem.

Til tross for en økende korona-tretthet, er det visse trender nordlendinger ønsker å beholde. Halve fylkets befolkning ser ikke frem til å klemme eller ta folk i hånda igjen når pandemien er over. Hver femte nordlending oppgir til og med at det er fint å slippe å ta folk i hånda eller klemme dem og håper denne trenden fortsetter etter koronatiden.

Les også:  Nordmenn på ferie: Frykter magetrøbbel mer enn skogbrann

– Selv om flere gleder seg til å klemme igjen, er dette en fantastisk tid for de som ikke er glad i det. Jeg håper imidlertid at vaner som håndvask og hosting i armkroken fortsetter på sikt, det kan være med på å hindre smitte av andre sykdommer og holde oss generelt friskere, sier Grinaker.

Ifølge statistikken er det på landsbasis den yngre generasjonen som er mest tilfreds med dagens hilse-rutiner, og som håper de vil fortsette etter pandemien.

Det er ikke bare redusert kroppskontakt som har blitt populært siden Norge og Nordland stengte ned, netthandelen har også fått et solid oppsving. Opp mot 40 000 nordlendinger handler mer på nett nå enn før, og hver femte nordlending mener folk burde handle på nett i koronatiden.

– Flere nettbutikker har blitt bedre under koronatiden, noe 12 prosent av fylkets innbyggere har lagt merke til. Og når det gjelder nettapotek, så er det flere som har fått øynene opp for det faktum at de kan bestille reseptvarer på nett, sier hun.

Les også:  Skoletilbud i Nordland på høring

Selv om flere gleder seg til å ta fatt i handlevognen, smaksprøver og koseprat i ferskvaredisken, oppgir 15 prosent av nordlendinger at de vil fortsette å handle mer på nett – også etter pandemien.

– Tiden fra og med 12. mars i fjor har vært tøff, og jeg forstår at folk er korona-trøtte. Forhåpentligvis vil ting lette snart, slik at vi får en bedre hverdag der vi selv kan velge hvilke korona-vaner vi vil slutte med og fortsette med. Én ting er sikkert: Det norske folk har bidratt bra i dugnaden, og etter denne innsatsen fortjener vi både håndtrykk og klem – om vi ønsker det.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.