Ny undersøkelse: Over syv av ti nordlendinger har tatt grep om personvernet sitt på nett

google

En fersk undersøkelse viser at over 70 prosent av nordlendinger er flinke til å ta grep for å sikre personvernet sitt på nett. Samtidig opplyser nærmere halvparten at de er usikre på hvordan man tar kontrollen over sine persondata.

Nylig har Google gjennomført en personvernundersøkelse i den norske befolkningen. Funnene viser at ni av ti i Nord-Norge (96 %) er opptatt av personvernet sitt på nett, hvorav hele syv av ti (72 %) har gjort grep for å ta kontroll over sine personopplysninger. Det er en betydelig større andel enn i de sørligere landsdelene. Likevel avdekker undersøkelsen at nesten hver andre (44 %) innbygger i Nord-Norge er usikker på hvordan man skal gå fram.

Les også:  5,25 millioner kroner til Vegaøyan verdensarvområde

– Personvern er viktigere enn noen gang, men likevel ser vi at nesten annenhver innbygger både lokalt og på landsbasis ikke er kjent med mulighetene som finnes for å ta kontroll over opplysningene sine på nett. Her har vi en jobb å gjøre, for det er vårt ansvar å gjøre folk oppmerksomme på at disse verktøyene allerede finnes og er enkle å ta i bruk. Vi er helhjertet investert i å respektere folks personvern, og derfor vil vi oppmuntre alle til å gå gjennom personverninnstillingene og ta kontrollen over sine data, forteller Tine Austvoll Jensen, norgessjef i Google.

Undersøkelsen viser også at halvparten (48 %) tror de ikke har noen mulighet til å påvirke hva som samles inn av data. Men det er fullt mulig, ifølge Jensen.

Les også:  Stor påskeaksjon ved sju Nordland-stasjoner

– Som en sentral aktør i det digitale økosystemet har vi et ansvar for å hjelpe folk med å holde seg trygge, og det er derfor vi tilbyr enkle verktøy du kan ta i bruk inne i Google-kontoen din. Vi streber etter å gjøre det så enkelt som mulig for deg å få oversikt over hvilken informasjon du deler med oss og hvordan den brukes, slik at du kan bestemme hva du vil dele. Du eier dine data, og derfor er det ditt valg, konstaterer Jensen. 

Les også:  God dekning i påsken – Men husk mobilvettreglene!

Personvern er også innebygd i flere av Googles tjenester og produkter. Blant annet sletter Google automatisk alle lokasjonsdata, søkehistorikk og YouTube-aktivitet løpende etter 18 måneder. I tillegg gis det ofte påminnelser om å ta en gjennomgang av hva slags informasjon du deler når du bruker tjenestene og produktene. 

– Forskning vi har gjort viser at folk føler seg mer velinformert og fornøyd når man foretar valg i riktig kontekst. For eksempel når man befinner seg på YouTube og blir bedt om å ta stilling til et personvernvalg – og videre når man blir kontinuerlig påminnet om å se over disse valgene, forteller Jensen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.