Ny undersøkelse: Ønske om jobbskifte dramatisk redusert siste halvår

eivind

Nordmenns appetitt på jobbskifte er nå på sitt laveste nivå siden 2013. På en fersk, internasjonal mobilitetsindeks for ansatte i privat sektor, gjør Norge det største spranget nedover blant samtlige 33 land i undersøkelsen.

Randstad Workmonitor er verdens største arbeidsmarkedsanalyse, og gjennomføres blant mer enn 25.000 arbeidstagere i privat sektor. Hvert kvartal måler undersøkelsen også pulsen på i hvilken grad den ansatte i 33 utvalgte land har skiftet jobb siste halvår, eller aktivt er på leting etter ny arbeidsplass.

– Vi startet denne pulsmålingen for over 10 år siden, og i denne perioden har mobiliteten i det norske arbeidsmarkedet steget jevnt og trutt, i takt med den internasjonale trenden, forteller administrerende direktør Eivind Bøe i Randstad Norge.

Les også:  650 ungdommer vil prøve seg som fisker i sommer

I andre kvartal i år gjorde Norge et kraftig byks oppover, og noterte en foreløpig toppnotering på indeksen. Da svarte 17 prosent blant annet at de hadde skiftet arbeidsgivere de siste seks månedene, mens hele én av tre oppgav at de enten var i aktiv søkeprosess eller orienterte seg i arbeidsmarkedet.

– I løpet av tredje og fjerde kvartal er dette bildet kraftig endret. På seks måneder er den norske nedgangen på hele 12 prosent i antallet som ser for seg at de har en ny arbeidsgiver det neste halve året. Ingen andre land i undersøkelsen kan vise til tilsvarende stup på mobilitetsindeksen, og Norge er nå tilbake på 2013-nivå etter fire år med stigende appetitt på nye utfordringer, sier Eivind Bøe.

Les også:  650 ungdommer vil prøve seg som fisker i sommer

Riktignok svarer fortsatt to av 10 norske respondenter at de har skiftet jobb siste halvår. Men bare ni prosent opplyser at de nå er på aktiv jobbjakt.

Nordmenns appetitt på jobbskifte er dermed blitt dramatisk redusert det siste halve året. Bøe mener det dramatiske temperaturskiftet kan ha mange forklaringer.

– Undersøkelsen viser nå at vi igjen har de mest fornøyde arbeidstagerne i hele Europa, og på verdensbasis er det bare arbeidstagerne i Mexico og India som er mer fornøyde enn oss. Dessuten lever vi i et politisk stabilt land, der oljeprisene stiger og arbeidsledigheten synker. Det virker som om tryggheten og optimismen er tilbake for fullt i norsk, privat sektor. Dermed føler flere at de har det godt og trygt der de er, sier Eivind Bøe.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.