Fjellhytte, sjøhytte. Vinterhytte, sommerhytte. Hytta er nærmest som et urnorsk fenomen å regne. Likevel er det ikke bare nordmenn som stadig lengter etter den urnorske hytta. Det gjør også tyskerne. Hele tre av fem hytteturister kommer fra Tyskland, ifølge tall fra feriehusformidleren Novasol.
Men det er ikke alltid plass til dem, for hytta vil vi aller helst ha for oss selv. Kun seks prosent av norske hytteeiere leier i dag ut hytta si, viser en undersøkelse utført av YouGov på vegne av Novasol.
Hyttedrømmen har blitt realisert av mange nordmenn, men når vi først får kloa i drømmen vår skal vi slettes ikke dele den med noen. En undersøkelse utført av analysebyrået YouGov på vegne av feriehusformidleren Novasol viser at kun en brøkdel av norske hytteeiere leier ut hytta si, selv om hytta i snitt står tom 317 dager i året (tall fra Prognosesenteret).
I mellomtiden står tyskerne i kø for å oppfylle sin hyttedrøm i norsk fjell- eller kystlandskap.
Økt etterspørsel
– Vi ser et voksende potensial i hytteturismen og en økende interesse fra utlandet. De siste årene har vi hatt svært stor pågang fra Tyskland, og i perioder er det vanskelig å møte etterspørselen. Spesielt når det gjelder hytter ved kysten. Vi skulle veldig gjerne hatt et bredere utvalg av hytter å tilby både nordmenn, tyskere og andre som vil leie hytte, forteller Pia Buen, daglig leder i Novasol.
I Norge er det registrert 440 000 fritidseiendommer, og ser man i forhold til folketall er dette langt flere enn i Sverige og Danmark. Likevel er det flere utleiehytter å finne i nabolandene våre. Regner vi ut i fra at kun seks prosent av norske hytter leies ut, vil det si at over 410 000 av dem står tomme store deler av året.
Flere årsaker til at folk ikke leier ut
De fleste som leier ut hytta, gjør det for å få litt ekstra inntekt. Det er gode penger å tjene på å leie ut hytta si, og i tillegg er skattereglene svært gunstige hvis du både bruker hytta selv i tillegg til å leie den ut. Likevel oppgir to av tre hytteeiere i YouGov-undersøkelsen at de ikke er interessert i å leie ut hytta, både fordi de bruker den selv, og fordi de ikke er interessert i å ha fremmede i hytta. Det er spesielt de over 60 år som vegrer seg for å leie ut hytta si.
– Mange har nok et sterkt forhold til hytta si, og kvier seg veldig for å la andre bo der. Årsakene er gjerne sammensatte. De over 60 år sitter ofte ganske godt i det økonomisk, og vil derfor ikke ha særlig behov for å leie ut hytta si. Mange synes også det er verdifullt å ha muligheten til å reise opp på hytta når som helst, på lik linje med det å ha tilgang på treningssenter eller bil når du egentlig ikke bruker disse godene særlig. Også er det nok en god del som opplever at det blir litt for styrete å leie ut, og at det dermed ikke er verdt det. Uansett årsaksbilde er det likevel litt rart at det er så stor forskjell på nordmenn kontra svensker og dansker, undrer Buen seg, som selv er dansk, men har bodd i Norge i over 30 år.
Buen påpeker også viktigheten av å velge en profesjonell utleieleverandør når du først setter i gang med utleieprosjektet.
– Hytteutleie kan være en gullgruve når du først kommer i gang. Bruker du en profesjonell utleieleverandør med alle garantier i orden, så sparer du deg selv for mye arbeid, og du slipper å ha dårlig samvittighet for at hytta står tom, avslutter Buen.