Ny undersøkelse: Hjemmekontor sliter på øynene

cv mal

Fire av ti nordmenn benytter seg av hjemmekontor. For mange går det ut over øynene, viser ny undersøkelse.

20 prosent av alle som bruker hjemmekontor, rapporterer om slitne øyne. Det viser Helsepolitisk barometer som Kantar har gjennomført.

– Undersøkelsen viser at de fleste tar hyppigere pauser når de blir slitne i øynene. Hele 28 prosent har bestilt time hos optiker, sier Tina Alvær. Hun er daglig leder i bransjeorganisasjonen til optikerbedriftene Synsinformasjon.

Det er ingen tvil om at mange har funnet seg til rette i en ny arbeidssituasjon der deler av jobben også i fremtiden kan gjøres fra hjemmekontor.

Les også:  Glad for endelig beslutning på Helgeland

Mens det i begynnelsen av korona-pandemien var mye oppmerksomhet om krevende tilstander landet rundt på harde stoler rundt kjøkkenbordet, er nå mer permanente løsninger på plass for mange.

Hjemmekontor-hverdagen kan imidlertid føre til nye plager. Optikerforretninger landet rundt rapporterer om et nytt mønster der mange bestiller time for synsundersøkelse nær hjemmet i arbeidstiden. Arbeidshverdagen kan være mer krevende på hjemmekontor.

– Vi har fått tilbakemeldinger på at mange under pandemien kun har brukt laptopen, og ikke tatt med seg en større ekstern skjerm hjem. Når man sitter det samme antallet timer eller mer foran en mindre skjerm enn vanlig, blir det mer anstrengende for øynene, sier Tina Alvær.

Les også:  Glad for endelig beslutning på Helgeland

For øynene er det mer krevende når man ser på nært over lang tid. Det er viktig å ta pauser fra skjermen og se mot noe langt borte relativt ofte.

Undersøkelsen viser stor grad av kreativitet for å bøte på problemet. Mange har anskaffet seg større skjerm, noen har økt skriftstørrelsen eller belysningen på skjermen.

– Mange vil ha et behov for en egen databrille og for alle godt voksne endrer synet seg. Det blir vanskeligere for øynene å fokusere på nært, og da trenger man hjelp til å korrigere det med briller eller kontaktlinser. Derfor kan din lokale optiker være til god hjelp, sier Tina Alvær.

Les også:  Glad for endelig beslutning på Helgeland

Fleksibiliteten hjemmekontor har gitt for mange, er et gode. Men det har også ført til at tidspunkt på døgnet man jobber, er i endring.

I sommer, 1. juli, blir det derfor innført en ny forskrift for hjemmekontor. Arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven gjøres da også gjeldene for hjemmearbeid.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.