Ny undersøkelse: Halve Nordland bruker munnbind feil!

farmasiet

Annenhver nordlending følger ikke anbefalte munnbindrutiner. I tillegg nekter fortsatt 35 000 nordlendinger å bruke munnbind i det hele tatt. – Nordlands innbyggere er lei av korona, sier fagsjefen i Norges største nettapotek.

I en undersøkelse gjennomført av YouGov, på vegne av Farmasiet, svarer 4 av 10 i Nordland at de har innarbeidet gode rutiner for bruk av munnbind. Undersøkelsen tyder imidlertid på at det står dårligere til hos de resterende innbyggerne i fylket, hvor flere har innarbeidet seg munnbind-uvaner.

– 36 prosent av nordlendinger som bruker engangsmunnbind oppgir at de bruker dette flere enn én gang, i strid med det som er anbefalt. Blant de som bruker tøymunnbind sier hele 8 av 10 at de ikke vasker munnbindet etter hvert bruk. 4 prosent av fylkets innbyggere oppgir at de ikke vasker det i det hele tatt, sier Lisa Grinaker, fagsjef i Farmasiet, som er Norges største nettapotek.

Les også:  SV-leder fornøyd med asfalt-prioriteringene i Nordland

– Det er veldig bra at de fleste i Nordland bruker munnbind, men at man ikke er nøye med hygienen er bekymringsverdig. Problemet med å bruke munnbind flere ganger er at dette kan øke sannsynligheten for å bli smittet mer enn det å ikke bruke munnbind i det hele tatt, advarer Grinaker.

Ifølge statistikken generelt i Norge skiller menn seg ut som generelt dårligere enn kvinner på både bruk av munnbind og hygienen rundt det.

Munnbind er enda mer effektivt for å beskytte de rundt deg enn det er for å beskytte deg selv, ifølge fagsjefen. Undersøkelsen viser imidlertid at mindre enn halve Nordland er klar over dette.

Les også:  Vil asfaltere for 260 millioner kroner i Nordland

– Vi bruker ikke munnbindet for å først og fremst beskytte oss selv, men for butikkmedarbeiderne, de eldre, risikogruppene og alle andre som potensielt kan bli smittet av oss. Siden de som har korona ikke nødvendigvis har noen symptomer, er det å bruke munnbind en viktig del av dugnaden vi alle gjør for å hjelpe hverandre, sier hun, og legger til:

– Jeg forstår at det kan være irriterende å bruke munnbind, men i ytterste tilfelle kan det faktisk redde liv.

Flere respondenter i Nordland oppgir også at de er lei av koronasituasjonen. 1 av 5 nordlendinger svarer at de er mindre redd for smitte nå enn tidligere i koronatiden, og 8 prosent oppgir også at de er dårligere til å følge restriksjoner.

Les også:  To av fem vil følge anti-dietten

Deltakerne har i tillegg blitt spurt om hva de mener om andres bruk av munnbind. Her svarer 1 av 4 nordlendinger at folk generelt ikke er flinke nok til å bruke munnbind i nødvendige situasjoner – samtidig er det få som tør å si ifra.

–  Jeg skjønner at folk er lei. Men klarer vi å fortsette å bidra i dugnaden, kan vi gå fortere tilbake til normalen. Vi ser at kun 5 prosent av Nordlands innbyggere minner folk rundt seg på å bruke munnbind. Jeg tenker at det er lov til å si ifra på en hyggelig og klar måte, slik at vi hjelper hverandre. Dette klarer vi sammen, avslutter Grinaker.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.