Ny undersøkelse: Få bedrifter kan søke om strømstøtte

SMB Norge

Kravet om strømintensitet, dokumentasjonskrav og vanskelig skjema utelukket nesten alle småbedrifter fra å søke på regjeringens strømstøtteordning. Det viser en fersk undersøkelse fra SMB Norge.

Hele 92 prosent av bedriftene har ikke søkt om strømstøtte gjennom regjeringens ordning for energitilskudd. Det viser en undesøkelse som SMB Norge utførte blant sine medlemmer i perioden 1.-11. desember.

– Dette bekrefter at strømstøtteordningen var altfor avgrenset og overhodet ikke ment å hjelpe flest mulig bedrifter, sier Jørund H. Rytman, administrerende direktør i SMB Norge.

Kravet om tre prosent strømintensitet for å kunne søke om strømstøtte utpeker seg som hovedårsaken til at halvparten av bedriftene ikke har søkt.

Les også:  Sven-Erik Holsbø ny direktør i Frost Kraftentreprenør

SMB Norge-sjefen er tydelig på at regjeringens strømstøtteordning har vist seg å være en fiasko.

– At flere enn ni av ti bedrifter ikke har søkt, og halvparten av bedriftene peker på at kravet om strømintensitet har ekskludert dem, viser hvor feilslått denne ordningen har vært, sier Rytman.

Små og mellomstore bedrifter har ofte små marginer i driften sin. I undesøkelsen fremkommer det at seks av ti bedrifter ligger an til å få et svakere resultat i 2022 enn et normalår.

– Strømprisene er den desidert viktigste årsaken til at hele seks av ti bedrifter ligger an til et svakere eller mye svakere resultat i år enn i et normalår. Det ligger langt foran andre faktorer som stigende lønninger og inflasjon, sier Rytman.

Les også:  Hurtigruten vil støtte prosjekter langs kysten

– Da er det svært urovekkende at statsministeren sier at man må forvente høye strømpriser også i 2023, legger han til.

For 2023 er det heller ikke lagt opp til noen strømstøtteordning for bedrifter.

– Regjeringen gambler på at fastprisavtalene skal ta unna det verste. Men det er stor risiko å binde seg til fem- eller sjuårsavtaler for å få noenlunde forutsigbar strømpris, sier Rytman.

I undersøkelsen ber et stort flertall om at staten skal dekke alt over en fastsatt makspris. Det er en ordning tilsvarende den som gjelder for husholdninger.

Les også:  Krise: Nedgangen i byggevarehandelen fortsetter

– En slik ordning ville vært mer forutsigbar og mindre byråkratisk. Det har SMB Norge spilt inn hele veien. Nå forventer vi at regjeringen følger opp i 2023, sier Rytman.

Bedriftene som har søkt på regjeringens strømstøtteordning, forteller at det var langt mer tidkrevende enn forventet å fylle ut søknaden.

– Faktisk gjelder det over to tredjedeler av bedriftene som søkt. Man ble forespeilet at det var kjapt og enkelt å fylle ut søknaden, men det stemte ikke, sier Rytman.

– Kravet om energikartlegging og dokumentasjon har også vist seg å være for krevende for mange, avslutter han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.