Ny undersøkelse: Bedriftene har mistet tiltro til politikerne

SMB Norge

Småbedriftene opplever at politikerne ikke forstår alvoret i deres situasjon og har mistet troen på at de vil få hjelp som er nødvendig for å komme seg gjennom krisen. Samtidig øker frykten for konkurs etter de siste nedstengningene. Det går frem av en fersk undersøkelse blant SMB Norges medlemmer.

På vei inn i en ny tung periode med dramatiske nedstengninger av samfunnet er tilliten til politikerne lav blant landets små og mellomstore bedrifter. En ny undersøkelse viser at 2 av 3 bedrifter ikke tror de vil få god nok hjelp fra politikerne gjennom krisen.

Undersøkelsen ble gjort i perioden 8-10 desember og totalt var det 430 bedrifter som svarte. SMB Norges administrerende direktør, Jørund Rytman, tror ikke tiltakene som regjeringen lanserte tirsdag morgen har endret bildet nevneverdig.

Les også:  Boliger til flytninger i Nordland: – Vil ha frivillighet framfor tvang

– Det er positivt at Regjeringen kommer med den pakken som ble lansert i dag, men bedriftene baserer seg på erfaringer fra forrige nedstengning og da var det altfor mange av de små som falt mellom to stoler. Mange føler seg nå helt overlatt til seg selv i denne krisen, og det gjør åpenbart at konkursfrykten øker, sier Jørund Rytman, Administrerende direktør i SMB Norge.

– Dette gjelder ikke minst for restaurant- og serveringsbransjen som nok en gang er de største taperne etter at julebord ble kansellert og skjenkestopp innført i går, legger han til.

Les også:  Viktig for norsk sjømatnæring å være synlig i Kina

Bedriftenes største utfordringer nå er kortsiktig likviditet og kampen for å beholde ansatte på jobb. Over halvparten av bedriftene har allerede utfordringer med likviditeten som følge av en langvarig pandemi.

– Vi ser at det først og fremst er utfordringer med å innfri myndighetenes pålagte skatter og avgifter som skaper problemer. Selv om man nå åpner opp for å utsette dette ytterligere så vet vi fra erfaring at det er en lite gunstig løsning, både ved at man skyver store kostnader foran seg og ikke minst fordi staten krever skyhøy rente ved slike utsettelser, konstaterer Rytman.

Les også:  Black Week ga pakkerekord for Posten

Undersøkelsen viser at 22 prosent av bedriftene vurderte å permittere ansatte etter signalene som kom forrige uke. Med de siste innstrammingene tyder mye på at tallet har økt, sier Rytman.

– Nå haster det med å få på plass detaljene i lønnsstøtteordningen, slik at bedriftene får vite hva de skal forholde seg til. Akkurat nå råder det stor usikkerhet, og det er helt ødeleggende, understreker Rytman.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.