Ny undersøkelse: 1 av 10 nordlendinger dropper håndvask etter dobesøk

bad hygiene

Til tross for at håndhygienen er viktigere enn noensinne, innrømmer mange nordlendinger nå at de fremdeles slurver. Vi glemmer å vaske hendene før vi spiser, når vi har vært utenfor hjemmet – og etter at vi har vært på do. Flere vasker ikke hendene i det hele tatt.

I en undersøkelse utført av YouGov for Farmasiet svarer 6 av 10 nordlendinger at de har fått bedre rutiner for håndhygiene. Antallet som slurver er imidlertid 4 av 10, noe som bekymrer fagsjefen i Farmasiet, Norges største nettapotek.

– Heldigvis er de fleste nordlendinger flinke, men at så mange fremdeles ikke er nøye med håndvask overrasker meg – spesielt med tanke på tiden vi lever i nå, sier Lisa Grinaker, fagsjef i Farmasiet.

Slurving med håndhygienen legges også merke til i fylkets befolkning. 1 av 4 i Nordland mener at folk generelt er for dårlig til å vaske hendene ofte eller grundig nok.

Les også:  Død person funnet i Stokmarknes sentrum

– Dråpe- og kontaktsmitte er den hyppigste smittemåten satt opp mot for eksempel luftsmitte. Man kan enten få viruset på hendene ved direkte kontakt – eller indirekte via forurensede mellomledd. Derfor er det ekstremt viktig at vi får med oss alle i denne håndvaskdugnaden, sier Grinaker, og legger til:

– Virus og bakterier kan også raskt overføres fra hendene til munnbindet, som gjør at du kan bli alvorlig syk.

Ifølge statistikken på landsbasis skiller kvinner seg ut som best i klassen når det kommer til hyppig håndvask. Likevel oppgir halvparten at de mangler metoder for å vaske hendene like lenge som helsemyndighetene anbefaler.

– Anbefalingen er å vaske hendene i 30 sekunder for å bli ordentlig ren. Dette fordi det er viktig å vaske håndflaten, overflaten, mellom fingrene, håndleddene og ytterste del av neglene, sier Grinaker.  

Les også:  Mann i Nordland siktet for voldtekt av barn

11 prosent av innbyggerne i Nordland oppgir at de teller for å sørge for at de vasker hendene lenge nok. Enkelte svarer også at de synger en sang – og alt fra Mikkel Rev til egenkomponerte vaskesanger oppgis i undersøkelsen.

– Jeg må si jeg blir imponert over slik innsats og kreativitet, og forhåpentligvis kan vi lære av hverandre. Her er det bare å gjøre det beste ut av situasjonen, sier Grinaker.

Ifølge fagsjefen i Farmasiet er det viktig å fortsette å sette søkelys på håndvask, samt øke kunnskap og gjennomføring av anbefalte håndhygienerutiner.

Les også:  Advarer: Reiselystne nordmenn risikerer å stå uten avbestillingsdekning

– Vi ser at vi har blitt flinkere, men når 1 av 10 fortsatt dropper å vaske hendene etter dobesøk, og flere nordlendinger ikke vasker hendene i det hele tatt, har vi et fremdeles et forbedringspotensial, avslutter Grinaker.

  1. Alltid vask hendene eller bruk antibac dersom du har vært ute på offentlige steder – vær obs på dørhåndtak, heisknapper, bankterminaler og lignende.
  2. Alltid vask hender etter du har vært på do
  3. Bruk varmt/lunkent vann
  4. Vask hendene i minst 30 sekunder
  5. Bruk rent håndkle til å tørke hendene etter vask
  6. Vask hendene før du spiser eller håndterer mat
  7. Vask hendene etter du har pusset nesten eller hostet/nyst i hendene
  8. Unngå å hoste og nyse i hendene
  9. Rens mobilen din (her kan bakterier overleve i flere dager)
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.