Ny rapport: Norge har svakere forutsetninger for digitalisering enn andre skandinaviske land

email

Norges forutsetninger for og evne til å la seg digitalisere rangeres som verdens tiende beste, men vi må likevel se oss slått av Sverige, Danmark og Finland.

Dette kommer frem i Cisco sin ferske rapport «Global Digital Readiness Index» – en årlig gjennomgang av over 140 lands forutsetninger for en fremgangsrik digitalisering. Rapporten har analysert syv kategorier som på ulike vis påvirker digitaliseringen, basert på data fra blant annet Verdens økonomiske forum, Verdensbanken og FN.

Norges evne til å bruke teknologi, som er én av de syv kategoriene, rangeres som verdens syvende beste – foran både Sverige og Danmark. Totalt sett er Norge likevel et lite stykke bak våre naboer, og vi rangeres som nummer 10 av de 141 landene som er analysert. Danmark (4), Sverige (7) og Island (9) kommer alle foran Norge.

Les også:  Norsk næringsliv frykter geopolitisk uro og økonomisk kollaps

Singapore topper listen med en totalscore på 20,26, fulgt av Luxembourg (19,54) og USA (19,03). Norge får en totalscore på 17,98.

Teknologi alene er ikke svaret
Trine Strømsnes, administrerende direktør i Cisco Norge, gleder seg over hvor langt Norge faktisk har kommet i digitaliseringen av landet, og peker samtidig på to nye tiltak som vil løfte den videre digitaliseringsprosessen av Norge enda et hakk.

– Rapporten viser at vi har kommet langt i den digitale transformasjonen, men den avdekker også at vi har en vei å gå – både i offentlig og privat sektor. Det gjøres mye bra og riktig arbeid i begge sektorer i dag, og flere av de viktigste bransjene i norsk industri og næringsliv i dag er i et digitalt skifte som på sikt vil slå positivt ut for Norge som land – og som vil vises i kommende års rapporter. Blant annet vil opprettelsen av digitaliseringsdirektoratet, og den ferske nasjonale strategien for kunstig intelligens, spille en svært viktig rolle i den videre digitaliseringen av Norge, sier Strømsnes.

Les også:  Norsk næringsliv frykter geopolitisk uro og økonomisk kollaps

Det er kategoriene Start-up-miljø (13. plass), Humankapital (17) og investeringer i privat og offentlig sektor (13) som bidrar til at Norge ikke rangeres høyere i årets rapport.

– Det er nok lett å tenke at det er teknologisk infrastruktur og adopsjon som veier tyngst når man skal måle forutsetningene og evnen til å la seg digitalisere, men rapporten viser at teknologi alene ikke er svaret. Derimot ser vi at det å utvikle ferdigheter er grunnleggende for jobben vi trenger å gjøre videre. Det er et skrikende behov for digitaliserings-kompetanse i alle sektorer, og vi håper at dette blir tatt på alvor fremover, sier Strømsnes.

Les også:  Norsk næringsliv frykter geopolitisk uro og økonomisk kollaps

I tillegg nevner Cisco Norge-sjefen det å sikre grunnleggende menneskelige behov, skape et forretningsvennlig og godt start-up-miljø og å gjøre gode investeringer innen innovasjon og teknologi som helt avgjørende faktorer for et land i arbeidet med å legge til rette for sin digitale fremtid.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.