Ny rapport: Her er de nye grill-trendene

grillmat

Grillsesongen er for mange nordmenn svært etterlengtet, og interessen for grill er stor. Spørsmålet er likevel om ferdighetene står i stil med interessen. En fersk undersøkelse har nå sett nærmere på hvordan nordmenn griller, vår selvtillit med grillspaden og hvor ofte vi bruker grillen i løpet av sommerhalvåret.

Den landsrepresentative undersøkelsen, som er gjennomført av YouGov på vegne av NetOnNet, har avdekket flere interessante funn.

  • Svensker mener at de er bedre til å grille enn nordmenn
  • Menn mener de er bedre til å grille enn kvinner
  • Nordmenn og svensker har ulik type grill de foretrekker å grille med
  • Nordmenn griller oftere enn svensker
  • Sørlendinger griller oftest i Norge

– Vi har sett nærmere på grillvaner i Norge og Sverige og det er faktisk en del som skiller oss, selv om vi ser på oss som ganske like. Vi har blant annet har bedt svensker og nordmenn om å rangere sine evner med grillen. Dette gir et bilde av hvem som har best selvtillit med grillutstyret – og der ligger svenskene en liten grillpølselengde foran oss, sier Peter Andersson i NetOnNet.

Les også:  Frykter reisekaos i sommer

– Svenskene gir seg selv en score på 6,18 av 10, mens nordmenn snitter på 5,98 av 10. 28 prosent av svenskene gir seg selv en score på 8 eller bedre, mens 22 prosent av nordmennene gjør det samme.

Det er også forskjell på kjønnene når det kommer til troen på sine egne grillferdigheter. Det er mennene som helt klart tror best om seg selv på dette området, men undersøkelsen avslører derimot ikke om dette reflekterer sluttresultatet på grillen.

– Det er faktisk ganske stor forskjell på selvtilliten foran grillen blant menn og kvinner. Norske kvinner gir seg selv en score på 5,62 mens norske menn vurderer seg til 6,25 – en relativt stor forskjell. 25 prosent av kvinnene gir seg selv score på mellom 1 og 4, mens bare 15 prosent av mennene gir seg selv en score i dette nedre sjiktet. Jeg tviler på at ferdighetene egentlig er så ulike, så kanskje dette handler om en slags selvoppfyllende grillstereotypi, sier Peter Andersson i NetOnNet.

Les også:  Rives ut av butikkhyllene: – Etterspørselen vil ingen ende ta

Kull vs gass
Undersøkelsen avdekker også store forskjeller angående hvilken type grill vi foretrekker å grille med. Mens nordmenns favorittgrill er gassgrillen så sverger svenskene til kull.

– I Norge fortrekker 36 prosent gassgrill og 31 prosent kullgrill. I Sverige er det derimot ikke jevnt engang. Der er kullgrillen mest populær – og med god margin. Hele 52 prosent vil bruke kull mens kun 15 prosent helst griller med gass.

Blant unge nordmenn under 30 år er det en annen trend som skiller seg ut. 

– 11 prosent foretrekker pizzagrill og 7 prosent foretrekker en smoker, så de ser i litt større grad lenger enn de mer tradisjonelle grillteknikkene.

Les også:  Gratis ferieaktiviteter for barna i Danmark

Nordmenn griller mest
I følge undersøkelsen finnes det noe nordmenn slår svensker i når det kommer til grill.

– 38 prosent av nordmenn sier faktisk at de griller minst én gang i uken i løpet av sommerhalvåret, og totalt sett griller vi litt oftere enn svenskene. 77 prosent av nordmenn griller minst én gang i måneden. Kun 11 prosent sier at de aldri griller. 

Tilsvarende tall for Sverige viser at 70 prosent av svenskene griller månedlig, mens 16 prosent aldri griller.

– I Norge er det, kanskje ikke overraskende, sørlendinger som griller oftest hvor 45 prosent sier at de griller ukentlig. Det er altså ikke bare reker og dill på Sørlandet. De er rett og slett grillkongene – i hvertfall når det kommer til kvantitet, avslutter Peter Andersson i NetOnNet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.