Ny NRK-serie: «Scandinavian Star»

nrk

I år er det 30 år siden brannkatastrofen om bord på Scandinavian Star. Gjennom et nordisk samarbeid ser NRK nærmere på en av vår tids største mordgåter.

Natt til 7. april 1990 var passasjerfergen Scandinavian Star på vei fra Oslo med kurs for Frederikshavn med 383 passasjerer og 99 besetningsmedlemmer om bord. Midt på natta brøt brannen ut og 159 mennesker mistet livet. 

Hjelpemannskaper og myndigheter i Norge, Sverige og Danmark sto overfor en katastrofe og internasjonal mordsak. I bakgrunnen foregikk et økonomisk spill med spor til USA og internasjonal skipshandel. Brannen ombord på Scandinavian Star har vært et uløst mysterium i 30 år, og er den største uløste mordsaken i Norge i vår tid.

Les også:  Ny bok fra Museumsforlaget: Kunstsentrenes vekselstrøm

TV-serien i seks deler forteller hele historien om Scandinavian star, en vond historie som strekker seg over tre årtier. Den tar for seg personlige skjebner blant de overlevende, pårørende som mistet alt, myndighetenes forsøk på oppklaring, politisk maktspill og 30 år med spekulasjoner og teorier.

«Scandinavian star» har premiere på NRK1 og NRK TV søndag 8. mars. Sjette og siste episode blir tilgjengelig i strømmetjenesten NRK TV på 30-årsdagen for brannen.

«Scandinavian star» inneholder blant annet nye opplysninger og intervjuer med en rekke personer som aldri tidligere har stått fram. Serien er tatt opp over nesten fire år, og følger saken fram til i år.

Les også:  Ane Brun Grammis-nominert for albumet «Nærmere»

TV-serien er et resultat av samarbeid mellom Danish Documentary, Nordisk Film, NRK, TV4 i Sverige og danske DR. Blant produsentene er Sigrid Dyekjær som i år var nominert til Oscar for dokumentaren «Cave».

– Serien prøver å komme nærmere et svar på hvem som kan ha tent på skipet. Men den handler like mye om de pårørende og etterlatte. Om alle de ubesvarte spørsmålene, og om sinne og savn. For mange er brannen om bord på Scandinavian Star som et åpent sår, 30 år etter katastrofen, sier Anne Kvadsheim som er prosjektredaktør for serien i NRK.

Les også:  Mann i Nordland siktet for voldtekt av barn

– Nå fortsetter vi et samarbeid i Norge og Danmark om innhold på digitale plattformer, med en omfattende satsning på nett, podkast og nyheter. Vi håper å nå både de som kjenner denne historien godt, og de som kanskje ikke var født for 30 år siden og som aldri har hørt om brannen ombord på Scandinavian Star, sier Kvadsheim.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.