Ny bok: The Almanac of Sami Culture

almanac sami culture

Denne unike samlingen av poesi og litteratur skrevet av samiske forfattere ble presentert av den russiske stiftelsen Zhivaya Klassica sammen med metallgruvegiganten Nornickel som sponser flere tiltak innen kunst og miljø i Russland.

Forfatterne til almanakken er samiske folk som bor i Norge, Finland, Sverige og Murmansk-regionen i Russland. Boken kombinerer verk av 30 forfattere, hvorav 26 er russiske, og fire er forfattere fra Norge og Finland. Spekteret av språk er også uventet bredt, norsk, Kildin, Sámi, Yokang-Sámi, Nordsamisk og Russisk.

Boklanseringen har allerede blitt arrangert i Murmansk arktiske delstatsuniversitet og Nasjonalt kultursenter, lokalisert i landsbyen Lovozero, hvor de fleste av almanakkforfatterne bor. Museet for samisk litteratur og skriving ligger også i nærheten av Revda. Det er vanskelig å forestille seg et bedre sted for bokens presentasjon.

Senere vil almanakken bli presentert på Murmanskregionens regionale vitenskapelige bibliotek, mens kopier av boka vil bli donert til lokale biblioteker, organisasjoner som støtter små urfolk, kultur- og utdanningsentre samt forfattere og oversettere av publiserte verk.

The Almanac of Sami Culture ble utgitt i det urfolksske året, slik det ble erklært av De forente nasjoner. På grunn av støtte fra Nornickel har prosjektet gått gjennom alle nødvendige stadier og nådd sluttfasen. Selskapet legger stor vekt på å bevare de nasjonale tradisjonene og kulturen i små nasjoner, ikke bare på Kola-halvøya, men også til de som bor i Taimyr-området

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.