
Bente Josefsen lanserer boka «Sukkerdetox på 14 dager» 2. januar, i håp om å hjelpe folk til et sunnere, lykkeligere og lengre liv.
I dag har 70% av den norske, voksne befolkningen livsstilssykdommer, ifølge FHI, og 25% av norske barn lider av det samme. Vi er i verdenstoppen. Josefsen jobber for å få ned sukkerinntaket i Norge med 20% på ti år.
– Vi har i dag en folkehelse som går i gal retning. Jeg tror mange ikke forstår hvor stor innvirkning sukker har i kroppen. Det må oppleves ved å fjerne sukkeret helt over en periode, sier Bente Josefsen.
Bente Josefsen vet godt hvordan det er å ikke kunne motstå de søte fristelsene. Hun har selv en avhengighet til sukker, men lever i dag et sukkerfritt liv.
– Jeg hadde en kamp med meg selv som pågikk i flere år. Jeg var dypt fortvilet og frustrert. Selv om jeg hadde studert ernæring og ønsket en sunn livsstil, var jeg maktesløs til å kutte eller å redusere sukkerinntaket, forteller hun.
Josefsen følte seg stadig dårlig og vekta gikk opp. I kroppen hadde hun betennelser, hun led av migrene, søvnvansker og til slutt hadde Josefsen lagt på seg 30 kilo.
– Mengden jeg spiste økte også med årene, noe jeg ikke forstod før jeg lærte om sukkeravhengighet. Jeg hadde også et annet klassisk tegn på sukkeravhengighet; jeg spiste i smug.
Da hun tilfeldigvis leste om sukkeravhengighet i 2016, var det som å lese om seg selv. Brikkene falt på plass.
– Jeg trengte allikevel hjelp for å komme meg ut av dette. På dette tidspunktet var det ingen i Norge som tilbød bistand til mennesker med sukkeravhengighet, så jeg reiste til Sverige for å få hjelp. Dette er årsaken til at jeg valgte å studere avhengighetsmedisin med spesialisering på sukkeravhengighet, og etablerte Frisk uten sukker.
Livet før og etter kan vanskelig beskrives. Hun gikk ned 30 kilo i vekt, borte var migrenen, søvnvanskene og betennelsene.
– Konsentrasjon og hukommelse er også veldig forandret. Jeg kan nå benytte mine tanker til noe produktivt, som å skrive bok, i stedet for å planlegge hele livet rundt hva jeg kunne og skulle spise.
Josefsen forteller at det er tilsatt sukker i så mye som 74 % av all innpakket mat. Mange spiser av den grunn langt mer sukker enn de er klar over.
Hun inviterer derfor hele Norge til å bli med på en sukkerdetox. I boka «Sukkerdetox på 14 dager» gir hun en detaljert oppskrift på hvordan man lykkes, og den er smekkfull av fristende, sukkerfrie oppskrifter.
– Det mange erfarer etter to uker uten sukker er mer overskudd, stabilt blodsukker, langvarig metthetsfølelse og stabilt humør. Smerter i muskler og ledd kan bli borte eller vesentlig bedre, problemer med mage- og tarm kan bedres eller bli forsvinne og søvnkvaliteten blir en helt annen. Mennesker med diabetes type 2 kan ofte sterkt redusere eller slutte med medisiner. Da i samråd med lege.