Ny bok: Spareglede

bøker

Vi drømmer vel alle om lave økonomiske skuldre? I midten av januar kommer boken Spareglede av Anne Berit Grostad i salg. Her får vi en rekke tips til hvordan vi kan oppnå økonomisk kontroll – og, som bonus, få et mer harmonisk familieliv og bedre psykisk helse.

– Før jeg tok tak i min egen reise fra pengestress til spareglede, trodde jeg at prosjektet var nærmest uoverkommelig. Målet om økonomisk kontroll syntes utopisk. Da jeg likevel klarte det, klandra jeg meg selv for at jeg ikke hadde tatt tak tidligere. Tenk så mye tid, penger og bekymringer jeg kunne spart om jeg hadde skjønt alt dette før jeg lot hus og bil og unger og hverdager løpe av gårde med alle disse pengene? Heldigvis gjelder uttrykket «bedre seint enn aldri» også i denne sammenhengen. Det håper jeg at du også kan minne deg selv på. Det er aldri for seint å endre kurs, skriver forfatter Anne Berit Grostad.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

Januar er en perfekt måned for å starte et nytt og bedre økonomisk liv. Men først kan det være lurt å lage et system som gjør at du har kontroll på familiens økonomi. Et smart triks er å lage et system som ruller helt av seg selv. Det automatiske systemet til Anne Berit i Spareglede fungerer slik:

1. Finn ut hva familiens samla inntekt er. I nettbanken finner du alle inntekter. Om det varierer fra måned til måned, regner du ut snittet.

2. Lag et kontosystem. Opprett egne kontoer til for eksempel regninger, forbruk, sparing og buffer.

3. Bestem passende summer til auto-trekkene. Her må du gjøre en jobb i nettbanken for å finne ut av alle faste regninger du betaler, og hvor mye du kan/ønsker å sette av til sparing. Regn ut snittet per måned, og opprett autotrekk.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

4. Finn ut hvor mye familiens løpende forbruk er på (mange nettbanker har gode funksjoner for å finne ut av dette). Regn sammen for hele året, og del på 12 for å finne månedssnittet.

5. Finn ut om familieøkonomien er i pluss eller minus. Se på inntekter, faste utgifter, løpende forbruk og sparing. Går dere i pluss eller minus?

6. Juster tallene for å ende i balanse. Ender du i minus, må du enten redusere det løpende forbruket, øke inntektene eller redusere sparingen.

– Poenget med dette systemet er at når alle pengene har fått et sted å bo, og du er i balanse, så vet du hvor mye penger du har igjen å bruke. Systemet gjør at regningene blir betalt, sparepengene blir spart, og du ser hva du sitter igjen med til annet bruk, sier Grostad.

Les også:  Brenner med tiltak mot boligkrisen

Boka «Spareglede» handler om å skape balanse mellom sparing, forbruk, bærekraft og livskvalitet. Og om å lære barna sunt pengevett. En trygg familieøkonomi styrker trivselen og samholdet, mener Grostad; boka er full av eksempler fra forfatterens egen hverdag. Kontosparing, aksjesparing og investering: Spareglede tar deg gjennom de tre klassikerne, men lærer deg først og fremst mindre opplagte sparemåter.

Anne Berit Grostad driver instagramprofilen, podkasten og medlemsportalen Spareglede, om privatøkonomi og psykisk helse, der hun hjelper foreldre med å oppnå økt mentalt overskudd og lavere økonomiske skuldre.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.