Ny bok fra Museumsforlaget: «Tradisjonsbrygging av øl»

øl

Ølet sto sentralt i det norske bondesamfunnet og var, sammen med kosten på gården, en del av det sosiale samspillet. Godt øl reflekterte bryggerens personlighet og status i lokalsamfunnet.

Kornet det ble laget av, var gårdens viktigste produkt, og godt øl viste at man hadde godt korn. Ølet var et tegn på hvor dyktig man var til å malte og brygge, og styrken viste hvor mye korn man hadde råd til å brygge av.

Framgangsmåten i bryggingen ble overlevert mellom generasjoner som en del av tradisjonen til den enkelte gård, og variasjonene var store. Til nå har ingredienser og prosesser langt på vei vært ukjente for moderne ølbryggere.

Les også:  Ny lydbok: Bruker KI for stemmen til Kunt Hamsun i "Sult"

«Tradisjonsbrygging av øl» tar for seg historie, utstyr, bryggeprosesser, gjær og ingredienser. Boka gir en oversikt over hvordan ølet ble brygget rundt om i landet, samt utviklingen over tid. Avslutningsvis beskriver forfatteren situasjonen for norsk tradisjonsbrygging i dag.

– Jeg begynte egentlig med dette fordi jeg selv ville vite hvordan den norske tradisjonen for gårdsbrygget øl var. Det viste seg å ta ti år å faktisk skaffe seg oversikt og få satt historien ned på papiret. Nå er jeg lettet over å ha kommet i havn og kunne dele dette med publikum, sier Lars Marius Garshol.

Les også:  MUSIKK: Anna Kajander ute med albumet "Al Dente"

– Jeg mener den norske bryggetradisjonen er en viktig del av norsk kultur, og noe unikt for Norge som vi virkelig kan være stolte av i internasjonal sammenheng. Det viser jo også den store interessen dette har blitt møtt med i ølkretser internasjonalt, sier forfatteren Garshol.

– Jeg er redd gårdsbryggingen i Norge fortsatt er utrydningstruet på sikt, men med denne boka er det i hvert fall blitt skikkelig dokumentert, avslutterLars Marius Garshol.

Les også:  Lille Venn ute med låta "Just Like Me!!"

Lars Marius Garshol var opprinnelig IT-ingeniør, men har studert norsk tradisjonsbrygging gjennom arkivstudier, intervjuer og egne eksperimenter i brygging. Han har tidligere utgitt tre bøker om tradisjonsbrygging, to på engelsk og én på norsk. Han er kanskje mest kjent for å ha vekket interessen for den norske tradisjonsgjæren kveik, og livnærer seg nå som forfatter, forsker og foredragsholder.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.