Ny bok: Fange 37722 i Ravensbrück

bøker

Margrete Christensen, kalt Meta, var 21 år da hun ble arrestert natt til 2. november 1943. Hun jobbet i fremmedavdelingen på Trondheim politikammer og utstedte falske legitimasjonskort til folk som måtte flykte.

Margrete ble holdt fanget i konsentrasjonsleiren Ravensbrück i Tyskland fram til de hvite bussene ankom i april 1945. Dette er hennes historie.

«Jeg tror ikke jeg hadde greid å stå imot hvis torturistene hadde satt i gang. Det gjorde de ikke, og jeg slapp med det ene forhøret. Jeg hadde bestemt meg for å spille veldig naiv. Det lyktes kanskje. De prøvde i hvert fall ikke å presse mer ut av meg. De hadde vel fått det de ønsket av den stakkars 22-åringen som ble skutt. Jeg ser ham så tydelig for meg, stående et stykke ned i trappa vår for å hente kort.»

Les også:  VIDEO: Kalandra har sluppet låta "Are You Ready?"

Meta hadde hatt tysk siden 6. klasse på folkeskolen og behersket språket godt. «Jeg trengte ikke tolk, sa jeg, og Flesch syns sikkert det var fint, da».

Unn Christensen og Stig H. Christensen har skrevet boka om sin mor Meta basert på intervjuer og kildesøk. Les historien om den unge trondheimsjenta som overlevde både Falstad, Grini og Ravensbrück!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.