Husker du bestemors gamle, hvite duker som ble brukt i høytidene? I lyset fra vinduet kom mønsteret fram, ofte store roser.
Damask er en spesiell vevteknikk som opprinnelig kommer fra Damaskus. Den kjennetegnes ved at renning og innslag danner mønster. Den veves på en vanlig vevstol, med tilleggsutstyr for damask. Dragrustning er det mest vanlige, og det kan være opptil 75 mønsterskaft på en vanlig vevstol, i tillegg til fem–seks bunnskaft.
Damaskvev er ei lærebok i oppsetting og veving av damask med dragrustning og harnisk, og er den første norske læreboka som er utgitt om dette emnet siden 1849. Alle trinn i prosessen med oppsetting er forklart i ord og bilder – fra renning, påsveiping, treing av hovler og skje, til montering/oppsetting av dragrustning og hvordan man vever på den.
Boka viser også oppsetting av harnisk, og hvordan den brukes. Skillbragd på dragrustning er også forklart. Du får innføring i hvordan man tegner egne mønster, i tillegg til mange ferdige mønster tilpasset 10−75 skaft. Boka omtaler nye metoder og nyere hjelpemidler, og har også tegninger av hvordan man lager både dragrustning og harnisk. Den er gjennomillustrert med arbeidsbeskrivelser, mønster og vakker damask.
Forfatteren Anne Elisabeth Nygård er over gjennomsnittet interessert i veving, og spesielt av damask. I 2017 ble hun juryert inn som medlem i Norske Husflidhåndverkere med sine damaskarbeider. Hun har mange vever med dragrustning, også med harnisk. Sju av disse vevene brukes på kurs i oppsetting og veving av damask som Anne holder i sine lokaler i Botngård, med deltakere fra inn- og utland.