NTB gir julegave til Reportere uten grenser

ntb

I et år der ytringsfriheten er satt ytterligere på prøve ønsker NTB å bidra til det motsatte og gir Reportere uten grenser støtte denne julen.

– Det er vanskelige forhold verden over. Ytringsfriheten og pressefriheten er under stadig press. Som hele Norges nyhetsbyrå er våre øyne og ører kontinuerlig rettet ut mot verden for å kunne videreformidle informasjon og gi innsikt om hva som skjer. Vi har derfor et ekstra ansvar for å se og støtte det viktige arbeidet Reportere uten grenser gjør, nemlig å overvåke situasjonen og jobbe for å forbedre den, sier Tina Mari Flem, sjefredaktør og administrerende direktør i NTB. 

Reportere uten grenser (RSF) er en internasjonal nonprofitorganisasjon som jobber med å fremme informasjonsfrihet og pressefrihet. Hvert år kommer de med en pressefrihetsindeks som måler medienes uavhengighet, sikkerhet for journalister og graden av ytringsfrihet i 180 land i verden. Norge ligger øverst på listen for sjette år på rad. Det brede mediemangfoldet i Norge trekkes frem som en av de viktigste årsakene til at pressefriheten står sterkest her i nord.

Samtidig innskrenkes pressefriheten og ytringsfriheten over hele verden. RSF betegner situasjonen for pressefriheten som vanskelig, problematisk eller kritisk i hele 132 land. Det er bare i åtte land den betegnes som god. Akkurat nå sitter over 500 journalister og pressefolk i fengsel globalt, og 57 har blitt drept hittil i år. Forholdene i disse landene står i sterk kontrast til situasjonen for norske journalister og fotografer.

– På vegne av hele teamet vil vi gjerne gi en stor takk til NTB for støtten til RSFs aktiviteter!, sier utviklingssjef Juliette Simon i RSF om julegaven.

– Ytringsfriheten og pressefriheten i Norden står i en særstilling. Da har vi et ekstra stort ansvar for å bidra. Vi viser stadig til RSF i journalistikken vår, og de jobber med temaer som er helt sentrale for mediene. Ytringsfrihet var også temaet for NTBs fotoutstilling på fotofestivalen Oslo Negativ tidligere i høst, der vi brukte RSFs pressefrihetsindeks, forteller Flem.

– 2022 har vært et spesielt år. Krigen i Ukraina har satt dette på agendaen i enda større grad. Dette er en påminnelse om at vi ikke må ta ytringsfriheten vår for gitt.

Nylig lanserte RSF en videokampanje om kampen mot propaganda, spesielt i sammenheng med den russiske invasjonen av Ukraina. 

– Uten journalister til å dekke krigen i Ukraina ville vi vært maktesløse mot desinformasjon og propaganda. Vi hadde ikke visst om bombingen av sivile i Ukraina skjedde eller ikke, eller om Butsja-massakren virkelig fant sted. Verden ble lamslått av krigen i Ukraina, men RSF vil også rette oppmerksomheten mot den andre krigen som Kreml fører – informasjonskrigen, sier generalsekretær Christophe Deloire i RSF.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.