Norske ledere: – Erfaring trumfer utdannelse

finn

Syv av ti ledere mener erfaring er det viktigste når de skal ansette nye kollegaer. Det kommer frem i rapporten FINN Jobbindeks 2020.

Norske ledere mener at arbeidserfaring er viktigere ved rekruttering enn hvilken utdanning du har. I en undersøkelse gjennomført blant norske ledere av Norstat på oppdrag fra FINN jobb, i forbindelse med den årlige rapporten FINN jobbindeks, svarer kun to av ti ledere at utdanning er viktigst i forbindelse med rekruttering.En tidel vet ikke hva som er viktigst for dem.

Utdanningsinstitusjoner bør jobbe tettere med næringslivet
Christopher Ringvold, jobbanalytiker og produktdirektør for FINN jobb, mener tallenes tale er klar og at utdanningsinstitusjoner bør se på dette som en gyllen mulighet for å gjøre utdannelsestilbudet sitt enda mer relevant for fremtidens arbeidsmarked. 

– Våre tall viser at arbeidserfaring verdsettes høyt i det norske arbeidslivet. Utdanningsinstitusjoner bør se på dette som en mulighet og stille seg selv spørsmålet “hvordan kan vi jobbe enda tettere med næringslivet for å sikre at utdanningen vi tilbyr i dag er relevant?” Sier Ringvold:

– Dette er også viktig for politikerne å tenke på. Man bør se nærmere på hvordan studenter utdannes i Norge i dag, og eventuelt vurdere hvordan kan vi gjøre dem enda mer klare for arbeidslivet.

Attraktiv realkompetanse
En gjennomgang av ord som blir brukt i jobbannonser på FINN jobb, viser en stor økning i bruken av ordet «realkompetanse». I 2019 ble realkompetanse nevnt 14 prosent oftere enn året før. Sammenlignet med 2016 har etterspørselen etter «realkompetanse» økt med hele 51 prosent.

Samtidig viser FINNs analyser at ordene «master» og «bachelor» i jobbannonser har økt i bruk siden 2016, selv om økningen fra 2018 er minimal. 

– Det er ingenting i jobbannonsene på FINN som tyder på at utdanning er passé, og utdanning bør alltid ligge som et fundament i bunnen, med realkompetanse på toppen. Studenter og utdanningsinstitusjoner må imidlertid ta innover seg at realkompetanse og erfaring blir stadig viktigere, sier Ringvold:

– Det kommer til å bli et behov for å tenke tettere vekselvirkning mellom arbeidsliv og utdanning. Og dette gir igjen en stor mulighet for utdanningsinstitusjonene i forhold til å tilby etter- og videreutdanning. Kan man for eksempel åpne for å bygge realkompetanse/erfaring under utdanningsløpet? Hvordan kan utdanningsinstitusjoner legge til rette for dette?

Nysgjerrigper vinner jobbjakten
På topp fem kriterier som norske ledere ser etter finner vi sosiale ferdigheter og holdning, i tillegg til utdannelse, erfaring og selvstendighet.

– Vi ser en trend hvor arbeidsmarkedet krever mer. Nå blir det enda viktigere å også få frem dine personlige egenskaper når du søker jobb, sier Ringvold.

Ord som nysgjerrighet og samfunnsengasjement blir stadig oftere nevnt i jobbannonsene på FINN, noe som indikerer at disse to egenskapene er blitt viktigere i løpet av årene. Nysgjerrighet er omtalt 25 prosent flere ganger i 2019 sammenlignet med 2018. Går man fire år tilbake er veksten på hele 155 prosent. 

Samfunnsengasjement blir også stadig oftere nevnt, der økningen fra 2018 er på 40 prosent og i fireårsperioden på hele 95 prosent.

Flere selvstendige
Også bruken av selvstendig og sosial har økt i fireårsperioden med henholdsvis 30 prosent og 18 prosent.

– Å få personligheten din til å skinne gjennom CV-en kan være vanskelig. Da gjelder det å løfte frem prosjekter eller engasjement som indirekte beskriver personlige egenskaper. I tillegg er det viktig å være tydelig på personlige egenskaper i selve intervjusituasjonen. Erfaring eller utdanningsvalg kan være med på å vise personlige egenskaper. For eksempel kan et utvekslingsår i USA bekrefte at du er nysgjerrig og selvstendig. Ikke vær redd for å bruke slike eksempler, avslutter Ringvold i FINN.

Please follow and like us:
Pin Share
Les også:  Vil ha strakstiltak i reguleringen av hysefisket

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.