Norske forskere med på Mars rover

mars rover

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) skal lete etter vann på den røde planeten med et avansert radarinstrument, som nå er under utvikling på Kjeller. Radaren skal festes til romsonden Mars 2020 Rover, som skal undersøke om det har vært liv på Mars.

Det er ingen umulighet at radaren vil klare å påvise vann. Ved ett av de to mulige landingsområdene på Mars, er det tidligere funnet «havbunn-segmenter». Det kan bety at kan ha vært en innsjø der.

Les også:  LESERINNLEGG: Vi har ikke råd til å tape tillit

Det er satsingen på avansert georadarteknologi som nå fører FFI helt til Mars. Dette er et rendyrket norsk produkt, med elektronikk produsert hos Kongsberg Norspace.

– Vi valgte FFI-teamet på grunn av instituttets erfaring og den gode kvaliteten på instrumentet de foreslo for Mars 2020-roveren, sier Mitch Schulte ved Nasas hovedkvarter.

Det spesialutviklede radarinstrumentet, som har fått navnet Rimfax, skal installeres bak på den ett tonn tunge marsroveren for å utforske hva som skjuler seg inntil 200 meter under planetes overflate.

Les også:  LESERINNLEGG: Krystallnatten som ikke tok slutt

– Roveren er bygget for å kunne fungere i minst ett og et halvt Mars-år, noe som tilsvarer tre år på Jorden. Men det kan godt hende den virker i ti år, sier forskningsleder Svein-Erik Hamran ved FFI.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.