Norsk potet er favoritten til jul!

poteter

– Jula og poteten er tradisjon. I jula er det de gode gamle sorter som Mandel og Pimpernel som gjelder, sier Bjarne Kjøs, assisterende foredler på potet og jordbær i Graminor.

Pimpernel har et rødt skall og gult kjøtt. Poteten er melen og kan brukes til det meste av julematen. Mandelpoteten har en karakteristisk smak og er en favoritt til lutefisk og rakfisk.

Tall fra Gartnerhallen viser at over 50 prosent av mandelpotetsalget skjer i de siste 4-5 ukene før jul. I 2013 var «pottitlandet» Norge bare 60 prosent selvforsynt med poteter. Små poteter fra Frankrike var kommet på markedet og holdt på å utkonkurrere de norske potetene.

Les også:  Hurtigruten vil støtte prosjekter langs kysten

For å nå målet på 80 prosent har hele næringa gått sammen for å utvikle, teste, dyrke og markedsføre flere nye potetsorter og øke kvaliteten på de allerede eksisterende norske sortene.

Mer smak i norske poteter
Kjøs mener de norske potetene har mange gode egenskaper.

– De potetene som dyrkes i Norge har jevnt over et høyere tørrstoffinnhold en importerte poteter. Det gir mer smak, finere struktur, og mer tyggemotstand. Vi har også et lavere forbruk av plantevernmidler i vår potetproduksjon, sier han.

Les også:  Slik unngår du vannplaning og skader på bilen

Vi er lokale i potetvalget til jul
Stjernekokk og mannen bak Gastronomisk Institutt, Harald Osa, forteller at nordmenn er veldig bevisste når de velger poteter til jul.

– Julen og potetene har sin høytid sammen, og da er det interessant å se hvor lokale vi er.

Kokken mener det er ulike tradisjoner i ulike deler av landet.

– Gulløye-poteten er mest populært i Nord-Norge, Kerrs Pink-poteten på Vestlandet, og mandelpotet i Innlandet, sier han.

Les også:  Parmaskinken har akkurat blitt sunnere og bedre

Osa vet hvilken potet han skal ha til juleribba.

– Jeg har en forkjærlighet for Pimpernel, sier han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.