Norilsk Nickel implementerer samtidig flere andre forbedringer. Det viktigste for Norge er nedleggelsen av Nickel-anlegget i slutten av 2020, ifølge Norsk institutt for luftforskning.
Det sa Tore Flatlandsmo Berglen, som jobber ved Norsk institutt for luftforskning som prosjektleder for grenseovervåking og har bodd i Svanvik i Pasvik-dalen, 40 kilometer sør for Kirkenes og 7 kilometer vest for den russiske byen Nikel siden 2014.
Tidligere ble det kjnet at Russlands Norilsk Nickel, verdens største produsent av nikkel og palladium, stenger smelteverket i byen Nickel i Nord-Russland i slutten av 2020. Kola er et datterselskap av Norilsk Nickel på Kolahalvøya med gruver og anlegg i Zapolyarny, samt metallurgiske anlegg i Monchegorsk og et anlegg i Nikel, som også stenger i slutten av desember 2020.
Norilsk Nickel kjører også flere program for forbedringer. Det viktigste for Norge er nedleggelsen av nikkelverket i slutten av 2020. Tidligere rundt 80’000 tonn CO2 årlig fra Nikel og Zapolyarny. Rundt jul stenger de Nikel-smelteverket og vil fra nå av transportere den berikede malmen direkte fra Zapolyarny til Monchegorsk.
Monchegorsk ligger 140 km sør for Murmansk og et langt stykke fra norskegrensen. På 1970- og 1980-tallet var det alvorlige miljøproblemer i området, også på norsk side. Siden da har utslippene falt, og nå handler det mer om et luftkvalitetsspørsmål.
– Selv om konsentrasjonene på våre overvåkingsstasjoner har vært i samsvar med norske terskelverdier, opplever vi fortsatt episoder med svært høye konsentrasjoner av SO2. 25. januar 2019 var det en episode, og kommunen sendte en melding til innbyggerne på Svanvik og rådet dem til å holde seg innendørs, sier Tore Flatlandsmo Berglen.
Produksjonen på Zapolyarnoye vil fortsette, noe som fører til reduksjon i utslipp. Nedleggelsen av Nikel-anlegget er gode nyheter for luftkvaliteten i Norge og miljøet, og for russisk-norsk samarbeid. Thomas Nielsen, en norsk journalist som i stor grad rapporterer om oljeboring i den arktiske regionen, mener moderniseringsplanen er en kjærkommen utvikling.
– Det er 30 år på overtid, men det er veldig hyggelig. Dette vil være den største reduksjonen i svoveldioksidutslipp i Nord-Europa på mange, mange tiår. Det er veldig bra. Ikke bare for Kolahalvøya i Russland, men også for natur og mennesker i Finnmarks grenseområder, sa Nielsen til lokale medier.
Som en del av et omfattende moderniseringsprogram vil den metallurgiske butikken til Kola MMC (et datterselskap av Norilsk Nickel) gjennomgå en omfattende overhaling, som vil minimere selskapets innvirkning på miljøet. Selskapets strategiske mål er å redusere CO2-utslipp ved begge Kola-anleggene med 85% i 2021 sammenlignet med 2015, da utslippene utgjorde 155 tusen tonn per år, rapporterte den russiske Nornickel tidligere.