Norgesmestre, verdensmestre og landslaget i seiling møtes i Norge

seilbåt sommer

29 lag bestående av norgesmestre, verdensmestre og landslaget i seiling møtes i Åsgårdstrand 11. og 12. oktober for å kjempe om kongepokalen og tittelen «Mesternes Mester».

Seilsporten har mange ulike båtklasser som det kåres norgesmestre i, men nå på tampen av seilsesongen skal det avgjøres hvem som er aller best av dem alle. I Mesternes Mester møtes alle mestrene på like vilkår og seiler i samme båttype, kjølbåten J/70, som benyttes i seilsportsligaen. Båten seiles av fire personer. 

I alt stiller 29 lag: 23 norgesmester-lag, to verdensmester-lag, ett lag med studentmestre, to lag med landslagsseilere og et invitert juniorlag. Hans Majestet Kongens Pokal tilfaller vinnerlaget.

Det betyr at alt som kan krype og gå av norske toppseilere vil være samlet på ett brett i Åsgårdstrand 11. og 12. oktober. 10 og 10 lag seiler i heat i et antall runder avhengig av vindforholdene, hvoretter de 10 beste lagene går videre til en semifinale. Til finalen går seks lag, og det laget som er best etter tre finalerunder, vinner kongepokalen og tittelen mesternes mester.

Les også:  Svømming: Ny norsk rekord og VM semifinale

Norge har fått to verdensmestre i seiling i 2019. Mathias Berthet og Alexander Franks-Penty, som seiler for Kongelig Norsk Seilforening (KNS), vant junior-VM i tomannsjollen 29er. De to regnes som landets kanskje mest lovende seilere. Nå har de akkurat byttet klasse fra 29er til den større jolletypen 49er, som også er OL-klasse. Henrik Haaland og Joachim Bergsbakk supplerer VM-duoen i Mesternes Mester.

Kristian Nergaard og Trond Solli Sæther ble verdensmestre i kjølbåtklassen 5.5 mR – en klasse de tidligere har flere VM-titler i. Kristian Nergaard og Trond Solli Sæther har deltatt i Mesternes Mester en rekke ganger og vant den aller første utgaven av Mesternes Mester som ble arrangert i 2009. Etter det har de vunnet tre sølv- og en bronsemedalje i MM. Espen Stokkeland fra Færder og Erik Kongshaug (KNS) utgjør resten av laget i Åsgårdstrand.

Disse to VM-lagene hører selvfølgelig med blant favorittene, men de vil møte hard motstand. Nivået i norsk seilsport har hevet seg atskillige hakk i de senere årene, og blant landslagsseilerne som deltar i Åsgårdstrand, er det flere som er å regne som medaljekandidater under neste års OL i Tokyo. 

Les også:  Ajax hadde flaks: Glimt ute av Conference League

De tre fremste er Anders Pedersen fra Drøbaksund, Hermann Tomasgaard som seiler for KNS, men er oppvokst i Drøbak også han, og Tønsberg-duoen Helene Næss og Marie Rønningen.

Anders Pedersen er ranket som nummer tre i verden i OL-klassen Finnjolle og han ble i år norgesmester i J/70 sammen med Thomas Nilsson (KNS) og Espen Tønnesson (Moss) – som jo nettopp er båttypen som det skal seiles i i Mesternes Mester. Med seg som fjerdemann om bord i MM har Anders Pedersen treneren sin, Espen Guttormsen.

Hermann Tomasgaard tok bronse i årets prøve-OL i enmannsjollen Laser Standard. Med seg til Åsgårdstrand har han Mathias Mollatt (Moss) og de to Drøbak-seilerne Harald Fæste og Olav Eidsaa.

Helene Næss og Marie Rønningen kan se tilbake på sølv i EM i OL-klassen 49er FX i år. Med seg i MM har de tvillingene Tomas og Mads Mathisen fra Risør, som er landets ledende seilere i OL-klassen 49er og som har OL 2024 i Frankrike som sitt store siktemål.

Les også:  Disse skiskytterne er klare for Holmenkollen

Disse, landets fremste internasjonale seilere, møter alle de 23 norgesmester-lagene og blant dem fins det mange erfarne ringrever og unge fremgangsrike seilere som alle har som mål å vinne og selge seg dyrest mulig.

Det er å betrakte som helt åpent når det gjelder hvem som kommer til å stikke av med tittelen og kongepokalen. Det eneste som er sikkert, er at det ikke vil bli fjorårets mestre, Kristoffer Spone, Christen Horn Johannessen, Børre og Sigurd Hekk Paulsen. De stiller ikke til start for å forsvare tittelen, ettersom de er blitt hyret på som mannskap om bord hos kong Harald i hans nye regattabåt «Fram XVIII» som er av typen Club Swan 50. 

Kongen starter i VM på Mallorca i dag (9.10). Kong Harald vil følgelig heller ikke være til stede under premieutdelingen for å dele ut kongepokalen denne gangen – noe han pleier å gjøre.

Seilasene om Mesternes Mester starter i Åsgårdstrand fredag 11. oktober kl 12.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.