Norges Fotballforbund: – Rekordhøy omsetning i toppfotballen

fotball kunstgress

De fleste klubber driver godt, samtidig som det er enkeltklubber som sliter med å oppnå økonomisk bærekraft.

Eliteserien og OBOS-ligaen setter nok en gang omsetningsrekord, og har bikket 1,9 milliarder. Samtidig har de to ligaene kun hatt høyere driftskostnader en gang tidligere, tilbake i 2008 (da også med to færre klubber). Etter inntekter fra salg av spillere viser resultatet et overskudd på 51 millioner.

– Det underliggende bildet viser at noen klubber gjør det veldig bra, mens andre sliter noe med å oppnå økonomisk bærekraft. Klubber som drifter i ubalanse må justere kursen. Ellers er det positivt at vårt finansielle oppfølgingssystem nå er etablert skikkelig på PostNord-nivå. Klubbene er positive til den nye ordningen, men noen har en god jobb å gjøre, sier seksjonsleder for klubbstøtte i NFF, Rune Nordhaug.

Les også:  Svømming: Ny norsk rekord og VM semifinale

Strømmen og Nest-Sotra har blir trukket ett poeng hver for ikke å ha nådd sine delmål i det finansielle oppfølgingssystemet. Strømmen har påklaget avgjørelsen. Videre er Raufoss, Mjølner, Stjørdals-Blink og Moss ilagt en irettesettelse for ikke å nå sine delmål. Nardo er ilagt to irettesettelser for brudd mot delmål på to forskjellige handlingsplaner i forhold til økonomi.

Raufoss, Ull/Kisa, Levanger x 2, Nardo, Stjørdals-Blink, Kvik Halden og Vålerenga (kvinner) er pålagt å lage nye handlingsplaner for å rette opp i forhold av økonomisk karakter.

Les også:  Ajax hadde flaks: Glimt ute av Conference League

To nye klubber rapporterte i rød kategori i OBOS-ligaen: Ull/Kisa og Levanger. Alle klubbene i Eliteserien er i gul eller grønn kategori.

I Toppserien rapporterte Vålerenga i rød kategori, mens resten av klubbene ligger i gul eller grønn kategori.

PostNord-ligaen har seks klubber i rød kategori: Levanger, Moss, Nardo, Stjørdals-Blink, Fram og Hønefoss.

– Jeg er glad for at det ikke er noen klubber i rød kategori i Eliteserien, men jeg er ikke fornøyd med at klubblisensnemnda må ilegge flere reaksjoner denne gangen. Totalt 79 klubber er vurdert og kategorisert av NFF. Det har gitt åtte nye reaksjoner og åtte nye pålegg av handlingsplaner. Klubblisensen bidrar til bedre styring og bedre økonomisk disiplin. Målet er at vi får enda flere klubber i gul og grønn kategori fremover, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Les også:  Disse skiskytterne er klare for Holmenkollen

Toppserien har et resultat før finans på 12,7 millioner, mens etter finans er underskuddet -6,3 millioner. De fleste klubbene balanserer økonomiene sine. Toppserien hadde en rekordhøy omsetning på 206,9 millioner i 2018.

Rosenborg, Molde, Brann, Haugesund og Kristiansund ble innvilget UEFA-lisens for deltagelse i UEFAs konkurranser i 2019/20. Kristiansund har ikke behov for lisensen, da de ikke er sportslig kvalifisert til UEFAs klubbkonkurranser.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.