Norges Bondelag har startet jordbruksforhandlinger med staten

lars petter baritones

Det har vært dialog med staten om muligheten for å gjennomføre forenklede forhandlinger i den uoversiktlige situasjonen vi befinner oss denne våren.

Jordbruket har nå startet konsultasjoner med staten med sikte på å komme fram til løsning i årets forenklede jordbruksforhandlinger.

– Det er en spesiell situasjon landet befinner seg i, og det vil også påvirke mulige jordbruksforhandlinger i år, sier Jordbrukets forhandlingsleder Lars Petter Bartnes. – Det er samtidig, mer enn noen gang, viktig å sikre matproduksjonen framover. Da trenger bonden rammer å forholde seg til.

Les også:  LESERINNLEGG: Norsk bistand gir ikke verdens fattige økt velstand

Foran årets jordbruksforhandlinger foreligger ikke det samme grunnlagsmaterialet som vanlig. Budsjettnemnda for jordbruket har ikke regnet på utslagene fram i tid, det er ikke gjennomført lønnsoppgjør i andre sektorer og det er stor usikkerhet om økonomiske faktorer. Koronasituasjonen vil også påvirke den praktiske gjennomføringen av eventuelle forhandlinger. 

Det er viktig å sikre forutsigbarhet for næringa når usikkerheten er stor og omgivelsene endrer seg raskt. De forenklede forhandlingene det er konsultasjoner om, vil innebære færre tema enn vanlig.

Les også:  Streikefare i Avinor fra onsdag

Representantskapet i Norges Bondelag vedtok 3. april målet om å gjennomføre jordbruksforhandlinger i vår, for å få på plass rammene for matproduksjonen framover. 

Jordbruksoppgjøret er de årlige forhandlingene mellom bondeorganisasjonene og staten. Det blir forhandla om hvordan de økonomiske mulighetene for bonden skal være det kommende året og hvordan overføringene til norsk landbruk skal fordeles.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.