Norges arktiske universitetsmuseum skal tilgjengeliggjøre joikesamling

uit

Universitetsmuseet får 1,2 millioner kroner fra Kulturrådet til å digitalisere sin store og unike samling av joik, og gjøre den tilgjengelig for publikum. – Utrolig gledelig, sier museumslederen.

– Vi har lenge ønsket å gjøre denne unike samlinga søkbar og lett tilgjengelig for publikum og alle brukergruppene, så dette er en gledens dag, sier Geir Rudolfsen, instituttleder ved Norges arktiske universitetsmuseum.

Les også:  Norsk næringsliv frykter geopolitisk uro og økonomisk kollaps

Det var professor Ola Graff, professor emeritus ved UiT, som brukte store deler av sin karriere på å samle inn rundt 2000 joiker fra hele Sápmi.

Musikken er i dag lagret som store digitale filer, som er uhåndterlige og ikke tilgjengelige eller søkbare. Rudolfsen beskriver det som en svært omfattende jobb å gjøre hele samlingen tilgjengelig, samtidig som personvern og rettigheter til musikken ivaretas.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Prosjektet – som har fått navnet Digi Joik – skal gå over et år, der ei prosjektgruppe med en prosjektleder skal jobbe intensivt med joikearkivet. Tre professorer innen samisk forskning og en tekniker er med på laget, og pensjonerte Ola Graff er også involvert.

– Vi er optimistiske og håper å ha mye musikk tilgjengelig allerede etter et år. Da vil vi i hvert fall vite hvordan vi skal gjøre dette og ha et verktøy klart. Dermed kan vi fortsette å publisere verk også i framtida, sier Rudolfsen.

Les også:  Norsk næringsliv frykter geopolitisk uro og økonomisk kollaps

Museumslederen sier dette er starten på en større prosess, der museet har som mål å gjøre alle samlingene sine digitale og lett tilgjengelige for offentligheten.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.