Nordmenns topp 5 tips for en bærekraftig julehøytid

agency

Gaver skal handles inn, pynten skal frem og maten skal lages – julen nærmer seg med stormskritt. For mange er det også en tid forbundet med stress og overforbruk. Men det finnes triks for å gjøre julen mer bærekraftig.

I SodaStreams nye undersøkelse oppgir nordmenn at de reduserer matmengden, unngår engangsplast og reiser mindre.

Før årets julefeiring har kullsyremaskinprodusenten SodaStream spurt nordmenn om deres tanker før høytiden med fokus på miljø og bærekraft. På spørsmål om hvordan man gjør julen mer bærekraftig, svarer 35 prosent av nordmenn at de handler mindre mat for å redusere matsvinnet. 15 prosent oppgir at de unngår engangsplast, og like mange hevder at de reiser mindre.

Les også:  Smarte råd til katteeiere i ferien

Kjøp av bærekreaftige julegaver og gjenbruk av gavepapir fra fjoråret er også to måter å gjøre julen mer bærekraftig på, noe ti prosent svarer at de gjør.

– Jeg synes det er positivt at så mange tenker på å bruke mindre engangsplast i julen. Det er nemlig noe vi hos SodaStream brenner litt ekstra for, og den viktigste grunnen til at selskapet vårt eksisterer. En kullsyremaskin hjelper unektelig til med å redusere konsumet av engangsplast. Ganske enkelt fordi du lager boblevannet rett fra kranen, og ikke kjøper unødvendige flasker i butikken, sier Mats Ajpe, Marketing Director i SodaStream Nordics.

Les også:  Rekordhøy interesse for turer i norsk natur

Julens forberedelser kan stresse selv den mest avslappede. I undersøkelsen oppgir hver fjerde nordmann at de økonomiske utgiftene og innkjøp av julegaver er det som genererer mest stress. Også ryddingen før feiringen og bekymring for at familien ikke skal ha det bra, havner høyt på listen over de tingene vi stresser mest med før jul.

Topp 5: Slik gjør nordmenn julefeiringen mer bærekraftig

  1. Jeg begrenser innkjøpet av matvarer for å redusere matsvinnet 35%
  2. Jeg unngår engangsplast
  3. 15% Jeg reiser mindre 15%
  4. Jeg kjøper bærekraftige gaver 10%
  5. Jeg gjenbruker gavepapir fra i fjor 11%
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.