Nordmenn vil ikke flytte for jobben

oppbevaring flytting

Verken bedre lønn, karriereløft eller mer fritid er gode nok grunn for nordmenn til å jobbe i utlandet. Vi ligger langt bak svensker og dansker når det kommer til vilje til å jobbe i utlandet.

Myten om at nordmenn er lite mobile når det kommer til arbeidssted, bekreftes i den nye arbeidslivsundersøkelsen fra HR- og rekrutteringsselskapet Randstad. Bare 42 prosent av nordmennene i undersøkelsen kan tenke seg å jobbe i utlandet mot vesentlig høyere lønn. Globalt er tallet 59 prosent, i Sverige 50 prosent og i Danmark 49 prosent.

Kongsberg Gruppen er blant arbeidsgiverne i Norge som sender ansatte, hovedsakelig ingeniører, til utlandet for å jobbe. HR-leder Anne Gro Kjørstad merker at noen land er lettere å rekruttere ansatte til enn andre.

Les også:  Kunstig intelligens: Foreslår tiltak for å sikre eksamen

– Beliggenhet er viktig for jobbsøkere. Undersøkelser viser at ingeniører ikke alltid er så mobile, men noen er i hvert fall villige til å flytte på seg. Vi har opptil 100 ansatte i utlandet, og ser at noen områder er mer populære enn andre. For eksempel er vi flere steder i USA, der er det ganske enkelt å få folk til å flytte til. Der er det nok lettere å integrere seg enn mange andre steder, sier Kjørstad.

I undersøkelsen oppgir nordmenn Danmark, Sverige og Storbritannia som de mest attraktive landene å jobbe i. Både svensker og dansker har Norge på førsteplass.

Med over 200 år i virksomhet, er Kongsberg Gruppen en trygg og kjent arbeidsgiver. Selskapet kom på andreplass i Randstads kåring av Norges mest attraktive arbeidsgivere i 2019. Med andre ord – det er mange som er villige til å flytte til Kongsberg for å få en interessant jobb. Da kan de delta i Minglemølla, et sosialt tiltak for å integrere nyansatte. Kongsberg Gruppen er også med i et HR-forum på tvers av bedrifter for å kunne tilby partnerne til nyansatte jobb på Kongsberg. Men for noen kan selv Kongsberg være for langt hjemmefra.

Les også:  Milepæl for Norge Rundt: 2000 episoder!

– Det har nok vært noen tilfeller der ansatte ikke har funnet seg til rette i Kongsberg, men fortsatt synes jobben og oppgavene er interessante. Da har vi sett på muligheter for å tilrettelegge for pendling eller jobbing fra et av våre andre kontorer i Norge. Det er ikke sikkert de trenger å slutte i konsert, det kan finnes løsninger andre steder, sier Kjørstad.

Les også:  Trettebergstuen er ikke faktisk etterforsket av Økokrim

Når det gjelder reisevei, er ikke nordmenn vanskelige: Vi vil helst ha gå- eller sykkelavstand til jobb (62 prosent), men dersom jobben er spesielt interessant, er 63 prosent villige til å reise lenger til jobben. Og HR-leder Kjørstad selv? Hun er fra Vestfossen, 20 minutter unna, og har i hele yrkeslivet bodd og jobbet på Kongsberg. – Det er nok mest tilfeldig, sier hun med en latter.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.