Nordlendinger reddet 13 000 måltider fra å bli kastet – Flest i Bodø

pressenytt

I løpet av drøyt to år har Circle K-kunder i Nordland reddet 12 762 matporsjoner fra å bli kastet ved hjelp av en app. Aller flest måltider berges på Circle K Olav V’s gate i Bodø.

Dette har foregått via appen Too Good To Go, og gjør nordlendinger til Norges nest flinkeste matreddere – i alle fall i Circle K-sammenheng. Bare Rogaland har reddet flere måltider – nesten 27 000 på to år – mens stasjonskunder i Troms og Finnmark til sammenligning har reddet 1310 matporsjoner i denne perioden.

Bare i løpet av 2019 har innbyggere i Nordland reddet 7055 måltider ved fylkets Circle K-stasjoner.

– Samarbeidet vårt med Circle K Norge har virkelig gjort matredding tilgjengelig i hele vårt langstrakte land. Det er fantastisk at det går an å inspirere lokalmiljøet til å bidra i kampen mot matsvinn, både i bykjernene og i langt mer grisgrendte strøk, sier en fornøyd Bendik Walderhaug, matredder og salgssjef i Too Good To Go.

Les også:  Ny rekord: Nordmenn vil kjøpe mat og drikke for nær 28 milliarder i desember

Kunder ved Circle K Olav V’s gate har reddet 2867 måltider gjennom de siste to årene, noe som er mest i fylket. Deretter følger Circle K Grubhei med 2761, Circle K Mosjøen med 2673, Circle K Hunstad med 2290 og Circle K Fauske med 736 reddede måltider.

I løpet av to år har kunder ved 120 Circle K Norge-stasjoner over hele landet reddet over 100 000 matporsjoner fra å havne i avfallet. Året 2019 har sett en økning i matredding på 50 prosent.

Walderhaug konstaterer at 120 Circle K-stasjoner fra Alta i nord til Farsund i sør for tiden bruker Too Good To Go-appen aktivt som verktøy i kampen mot matsvinn. En typisk forundringspose – eller porsjon – med mat inneholder for eksempel én ferdigsmurt bagett, tre boller og ett annet bakverk. For 39 kroner får matredderen overskuddsmat til en normal utsalgspris på mellom 100 og 140 kroner.

Les også:  Lofotværingen Captain Sukram slipper album med bodøværinger

I Norge kastes mat tilsvarende hver åttende handlepose. Årlig går om lag 385 000 tonn med mat i avfallet, med en beregnet verdi på 22 milliarder kroner. Mobilappen Too Good To Go kobler sammen butikker, spisesteder, kafeer, bakerier og energistasjoner med rundt 950 000 matreddere over hele landet.

Prosjektleder Ida Ulla-Britt F. Burud i Circle K Norge jobber for å utvide satsingen på matredding ved landets stasjoner. Hun forteller at antall stasjoner som bruker Too Good To Go-appen har økt med om lag 40 fra i fjor.

Les også:  Slik saboterer nordlendinger hverandres spise- og treningsvaner

– Vi jobber hver dag på mange områder med å redusere matsvinn. Å kaste mat er sløsing med ressurser og gode produkter, noe som er dårlig økonomi og skadelig for miljøet. Vi setter stor pris på at så mange kunder gjennom bruk av Too Good To Go vil hjelpe oss med å redde mat som ellers ville blitt til avfall, sier hun.

Matredder Bendik Walderhaug håper enda flere Circle K Norge-stasjoner kaster seg på samarbeidsavtalen i 2020. Han understreker at stasjonene kan lære mye om egne rutiner ved å bruke appen.

– Dataene i appen gir en god pekepinn på hvor svinnet oppstår, slik at stasjonene kan skru til rutinene. På den måten unngår de å ha så mye overskuddsmat i utgangspunktet, sier Walderhaug.

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.