Nordlendinger og trøndere dårligst på brannøvelse

bolig kjøkken brann

Mer enn halvparten av oss har aldri hatt brannøvelse og prøvd rømningsveiene hjemme. – Det er uansvarlig! Du er nødt å vite hva du skal gjøre hvis det begynner å brenne, sier brannekspert.

– Sekundene du sparer på å ikke nøle kan være livsviktige. Du må vite hva du skal gjøre hvis det begynner å brenne! Det sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Det er skremmende høye tall som kommer fram i en undersøkelse Frende Forsikring har fått utført. 54 prosent sier at de aldri har hatt brannøvelse og sjekket rømningsveiene i huset sitt. 10 prosent sier at de ikke kan huske sist de gjorde det.

Bare 15 prosent oppgir at de har hatt brannøvelse det siste året.

De fleste branner oppstår hjemme
– For de fleste er det en selvfølge å øve på dette på jobb, skole og i barnehage, men det er minst like viktig å øve der vi bor og sover. De fleste branner og branntilløp oppstår i hjemmet, og alle burde vite hva de skal gjøre hvis det skjer, sier Janicke Larsen, leder for forebyggende avdeling i Bergen brannvesen.

Les også:  Julestemning: 6 av 10 nordlendinger må ha musikk

Det er YouGov som har gjennomført undersøkelsen på vegne av Frende Forsikring.

– Her har mange en jobb å gjøre. Det tar ikke lang tid å gjennomføre en brannøvelse, men det gir desto større trygghet, sier Larsen.

Hold rømningsveiene ryddig
Hvis det begynner å brenne har du liten tid. Du rekker ikke tenke stort, og må reagere lynkjapt.

– Da kan du ikke begynne å lure på hvor rømningsveien er, om du har en brannstige eller hvordan slukkeutstyret skal håndteres, sier Frendes brannekspert.

Det er også viktig at rømningsveiene holdes ryddig hele året. 

– Spesielt gjelder dette i blokker med mange beboere i hver oppgang, sier Janicke Larsen.

Påminnelse på mobilen 
Det er anbefalt at du gjennomfører brannøvelse minst én gang i året, gjerne to. Hver gang du øver finner du gjerne noe som kan gjøres bedre eller mer effektivt neste gang.

– Legg gjerne inn en påminnelse på mobilen som minner deg om at det er på tide å ha brannøvelse. Lag et lite notat i etterkant. Der kan du skrive om mangler som må utbedres, hva som fungerte og hva som må gjøres bedre neste gang, sier Øystein Øren.

Les også:  SV vil ha ny plan for Nord-Norge

Evakuer fra alle rom
Hvordan du praktisk gjennomfører en øvelse varierer om du bor alene, i kollektiv eller sammen med barn.

– Uansett er det viktig at du vet hvilke rømningsmuligheter du har og hvor slokkeutstyret er plassert, sier Janicke Larsen.

– Hvis du har barn må dere øve på hva dere skal gjøre når det brenner, og hvordan dere skal komme dere ut fra alle rom. Avtal en fast møteplass utenfor boligen, oppfordrer hun.

65 prosent av småbarnsfamiliene svarer i Frendeundersøkelsen at det er mer enn fem år siden de hadde brannøvelse hjemme, eller at de aldri har hatt det.

– Barna dine må vite hva de skal gjøre hvis det brenner! Det er ikke gitt at du kan hjelpe dem ut, sier branneksperten i Frende.

– Fortell barna at det er alvor hvis det brenner, men gjør gjerne selve øvingen til en lek. Da er det lettere å få barna med deg, sier Øystein Øren.

Les også:  Ny direktør i SpareBank 1 Regnskapshuset Nord-Norge

Hvis du ikke kan komme deg ut
Det er ikke alltid det er mulig å komme seg ut på grunn av røyk eller overtente rømningsveier utenfor rommet du oppholder deg på.

– Hvis du vet at brannvesenet er på vei kan det være et alternativ å bli på rommet eller for eksempel en balkong til hjelpen kommer. Da må du i så fall gi tydelige signaler om hvor du er, slik at du kan få hjelp raskt, sier lederen for forebyggende avdeling i Bergen brannvesen.

Trøndere og nordlendinger er dårligst 
Så mange prosent sier de aldri har hatt brannøvelse og prøvd rømningsveiene hjemme fordelt på landsdeler. Trøndere og nordlendinger er desidert dårligst, mens de flinkeste på brannøving bor i Oslo og Akershus.

  • Trøndelag og Nord-Norge: 62 prosent
  • Østfold, Hedmark, Oppland og Buskerud: 55 prosent
  • Vestlandet: 53 prosent
  • Sørlandet: 53 prosent
  • Oslo og Akershus: 49 prosent

Kilde: Frende Forsikring

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.