Nordland SV tar kampen for et trygt fødetilbud til fylkestinget

nfk

I dag samler barselopprøret, bunadsgeriljaen og femihelse de aller fleste av landets kvinneorganisasjoner og fagorganisasjoner på kvinnehelse til demonstrasjon foran Stortinget. Her skal de overlevere 7 krav for en bedre svangerskaps-, fødsels- og barselomsorg til helseministeren. Nordland SV har i den anledning fremmet et forslag til uttalelse om kampen for et trygt fødetilbud.

SV foreslår i uttalelsen at Nordland fylkesting skal uttrykke støtte til denne markeringen og kvinnenes krav om et bedre tilbud.

– Det har de siste årene gått et langvarig barselopprør gjennom landet vårt, og det er slett ikke rart når vi ser at fødeavdelinger legges ned, følgetjenesten for gravide er dårlig eller fraværende og fødeavdelingene møter store krav til innstramming, sier leder i Nordland SV Åshild Pettersen.

Les også:  FrP satser på lokaldemokratiet

Her i Nordland mangler det følgetjeneste i 16 kommuner ifølge tall fra 2019. I år er det 12 år siden kravet om følgetjeneste ble innført.

– Det er uholdbart at så mange kommuner i Nordland mangler følgetjeneste til sine fødekvinner. Hvis vi vil at kvinner skal føde flere barn er vi avhengig av at de får gode fødeopplevelser og et trygt og godt barseltilbud, sier gruppeleder i fylkestinget for SV, Aase Refsnes.

Les også:  Fri ferdsel på dagtid i Ryggedalstunnelen

De nasjonale retningslinjene for jordmortjenester skal slår blant annet fast at alle barselkvinner har krav på besøk av jordmor i hjemmet innen 72 timer etter fødsel. I 2020 var det allikevel bare 36 % av barselkvinnene i Norge som fikk slikt besøk innenfor denne fristen.

– Liggetiden etter fødsel har gått dramatisk ned de siste 40 årene, i dag er helt vanlig å bli sendt hjem så tidlig som et døgn etter fødsel. Både fødeavdelinger og kommuner over hele landet har store utfordringer knyttet til bemanning og rekruttering. Til syvende og sist går dette ut over fødende kvinner, og det er uholdbart, sier fylkestingsrepresentant Kirsti Saxi.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.