Nordland SV: – Det er lønnsnivået til sjøfolkene som er utfordringen

nordland sv

Marianne Kvensjø fra Nordland Høyre reiste på fylkestinget spørsmål om utdanning av for få sjøfolk. Dette fordi media har meldt at 50% av sjøfolk med riktig sertifisering er over 60 år.

Nordland SV mener at årsaken til mangelen på norske sjøfolk er mer kompleks enn bare utdanning. Den største utfordringen er det lave lønnsnivået. I 15 år har lønnsutviklingen vært svak for mannskap langs kysten, og mange velger å forlate sin post ombord til fordel for stillinger på land.

Les også:  LESERINNLEGG: Fortjener kriminelle innvandrere bedre tannpleie enn minstepensjonister?

Resultatet av dette har vi allerede sett. Personellmangelen er alvorlig, og Nordland SV er bekymret for at selskapene vil kunne få aksept for å ta inn mannskap fra andre land. Dette vil forsterke utfordringen ytterligere, da det alltid vil være utenlandske sjøfolk som ønsker å arbeide i Norge til dårligere lønnsvilkår.

– Vi i Nordland er helt avhengig av sjøfolk for at fylket vårt skal gå rundt. Sjøfolkene våre er også svært viktige for sikkerheten vår til havs. Vi kan ikke risikere å stå uten tilgang på sjøfolk, sier gruppeleder for SV i Fylkestinget, Aase Refsnes.

Les også:  Disse helserådene gir nordlendinger mest blaffen i

– Fergetrafikken er nå innstilt på flere samband etter at mannskapet er tatt ut i streik. Kampen står om et akseptabelt lønnsnivå for mannskapet. gjør at flere ser etter annet arbeid. For et år siden kom et lovforslag om norsk lønn for sjøfolk i norske farvann.

– Dette løser ikke rekrutteringen av kompetent mannskap så lenge det er ei lavlønnsgruppe, sier fylkestingsrepresentant for SV, Kurt Atle Hansen. 

Les også:  Sortland: Sterk Ap-kritikk av Høyre i Kleiva-saken

– Sjøfolk slutter ikke på grunn av manglende utdanningstilbud, de slutter fordi de ikke får nok betalt. Lønnsveksten står ikke i stil med prisveksten. Det er en skummel tanke at vi på sikt må fire på kvalifiseringskrav for å kunne ta inn billig utenlandsk arbeidskraft. Dette er vi advart om og nå må vi ta følgene av det, sier fungerende lede i Nordland SV Jitse Buitink.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.