Nordland fylkeskommune: – Trygg styring i trange tider

nfk

Fylkesrådet i Nordland la nylig frem forslag til budsjettet for 2023 med mål om å ikke bidra til økte renter og høyere prisnivå for folk flest. Også fylkeskommunen merker at utgiftene øker, men siden økonomien er sunn, er fokuset til rådets nestleder at det ikke skal gå ut over kunder og brukere.  

– Fylkesrådet har prioritert sunn styring av økonomien gjennom mange år. Det betyr at våre tjenester til nordlendingene i større grad blir opprettholdt enn om vi hadde hatt mindre penger å hente fra fond, sier nestleder i fylkesrådet, Svein Øien Eggesvik.

Les også:  SV-leder fornøyd med asfalt-prioriteringene i Nordland

Likevel konkluderer han med at det heller ikke her blir den store kjøpefesten i årene som kommer.

– Prisstigningen merkes godt, også for oss. Utgifter til drivstoff på busser og båter, samt til byggemateriale på nye bygg, bruer og veier er mye større enn vi hadde sett for oss for bare få år siden. I tillegg får vi mindre overføringer fra staten, fordi vår prosentandel av elever i videregående skole går ned, sier Eggesvik.

Med krigen i Ukraina som bakteppe er det nødvendig å holde aktivitetsnivået nede, også i Nordland, påpeker nestlederen.

– Å bruke for mye penger i tiden fremover kan bidra til å overopphete økonomien. Det kan gi høyere rente og prisnivå som vil påvirke «Ola og Kari nordlending» negativt. Det ønsker vi ikke. Fokuset er derfor at båtene og bussene våre skal fortsette å gå som før, samtidig som vi skal gi gode studietilbud til elever i hele Nordland. Så de fleste nordlendingene vil heldigvis merke lite til at vi også må forholde oss til en trangere økonomi.

Les også:  Vil asfaltere for 260 millioner kroner i Nordland

Oppsparing av midler i fond, som Nordland fylkeskommune tidvis har fått hard kritikk for, kan nå vise seg å ha vært svært fornuftig, mener Eggesvik.

– Ja, det gjør at vi har en reserve som kan ta oss trygt gjennom tider der mange andre må kutte kraftig. Derfor kommer vi også til å fortsette å styre slik at vi har litt «penger på bok». Bare slik har vi råd til å prioritere for eksempel 3,2 milliarder kroner de kommende fire årene til vegprosjekter, 1,2 milliarder til skolebygg, elektrifisering av 7 ferjesamband, og 160 millioner til å utvikle næringslivs- og industrifylket Nordland videre, konkluderer han.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.