Nordland Ap vil ha økning i borteboerstipendet

nfk

Etter mange år uten vesentlige økninger i borteboerstipendet for elever har det oppstått et etterslep, mener Arbeiderpartiet i Nordland fylkesting.

– Det er flott at Regjeringen nå har foreslått økning i to omganger, men støtten må enda lenger opp før vi kan være helt fornøyde, sier fylkesvaraordfører og medlem i utdanningskomitéen, Simon Johnsen (Ap).

Han påpeker at økt borteboerstipend betyr mye for elevene som må flytte hjemmefra, og at etterslepet gjennom mange år er en utfordring.

– Tallene fra Lånekassen viser at stipendene ikke har utviklet seg i takt med prisutviklingen ellers i samfunnet. Når vi nå står i en tid med en enorm prisvekst, så går det hardt ut over elevene, og prinsippet om at videregående utdanning skal være gratis, uansett hvor i landet du bor, blir utfordret, sier Johnsen.

Les også:  Kirkevalget: Dette er kandidatene til Sør-Hålogaland bispedømmeråd

Ap-politikeren viser til at økonomi ikke skal være til hinder for tilgang på god og rett utdanning.

Nordland har den høyeste andelen borteboere i landet, og nylig utførte fylkeskommunen en stor undersøkelse av hvordan de 1800 elevene som bor hjemmefra for å ta videregående utdanning har det.

– Resultatene var på mange områder oppløftende, men en stram økonomi er det realistisk å gjøre noe med, sier gruppeleder for Arbeiderpartiet, Odd Arnold Skogsholm.

Les også:  SV-leder fornøyd med asfalt-prioriteringene i Nordland

– Det lave borteboerstipendet for ungdom er med på å øke ulikheten både geografisk og sosialt. Når det blir dyrere å gå på videregående skole fordi du kommer fra distriktene, skaper det ulikheter blant elevene, sier Skogsholm.

Han er sikker på at økt stipend vil være utjevnende mellom de med god og de med mindre god råd.

Mens studenter har ordninger som gjør det mulig å skaffe seg studentbolig, må de yngste elevene oftest ut på det private leiemarkedet.

Les også:  Senker prisen på hurtigbåt i Nordland

– Det blir ofte svært dyrt. Det koster i mange tilfeller mer for en hybel enn det de får i stipend. Mange elever må ta opp lån, jobbe eller få foreldrene til å betale. Vi kan ikke leve med at de yngste ungdommene er de som har størst utfordringer med å leve og bo, derfor må vi sikre at borteboerstipendet fortsetter å øke de kommende årene, sier Skogsholm.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.