NLF om Støres redegjørelse: Fullstendig tonedøvt fra regjeringen

norges lastebileier forbund

Administrerende direktør i Norges Lastebileier-Forbund (NLF), Geir A. Mo, er lite imponert over regjeringens handlekraft etter dagens redegjørelse i Stortinget. 

– Deler av norsk transportnæring er nå i en alvorlig likviditetskrise som følge av de galopperende dieselprisene. At regjeringen ikke benyttet anledningen til å presentere målrettede tiltak for transportnæringen i denne situasjonen er rett og slett tonedøvt. Er det ingen som lytter til næringslivet i denne regjeringen?

– Norge er i den den unike situasjonen at vi kan bidra på alle områder – hjelp til Ukraina, hjelp til flykninger i nærområdene og mottak av det nødvendige antall flyktninger i Norge, enten vi snakker om 10 eller 100 tusen. Å bruke ekstra milliarder på Forsvaret og Sivilforsvaret er også helt nødvendig. 

Men vi kan ikke av denne grunn la være å tenke på konsekvensene for vårt eget næringsliv. Vi står nå i en situasjon der tiden kan være i ferd med å renne ut for mange transport- og entreprenørbedrifter. Dette bryr åpenbart ikke regjeringen seg om – og Stortinget må nå ta ansvar for å unngå et konkursras som vil kunne ramme tusenvis av arbeidsplasser. 

Les også:  Eurovision Young Musicians 2024 i Bodø

– Støre varsler i sin redegjørelse, nærmest i en bisetning, at de vil komme tilbake til tiltak rettet mot norsk økonomi i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Bedriftene som er rammet trenger tiltak som virkelig monner nå – å vente til revidert nasjonalbudsjett er rett og slett ikke godt nok. En rekke Europeiske land, deriblant Sverige, har allerede fått på plass tiltakspakker. 

I felleskap med NHO LT sendte NLF allerede den 9. mars et brev til finansministeren og de politiske partiene på Stortinget med forslag til tiltak som vil ha umiddelbar effekt. En rekke næringsorganisasjoner har senere sluttet seg til kravene. Organisasjoner som representerer over 10 000 virksomheter og nesten 250 000 arbeidsplasser står bak kravet om at drivstoffavgiftene må midlertidig fjernes. 

Les også:  Bodø/Glimt første partnerklubb til EA SPORTS FC

Brevet peker på en midlertidig fjerning av veibruksavgiften på diesel inntil krisen er over som et godt verktøy. I tillegg tar organisasjonene til orde for innføring av «Professional diesel», en kompensasjonsordning for transport- og entreprenørbedrifter innenfor rammene av EUs energiskattedirektiv.

Dersom situasjonen forverrer seg, mener Mo det må vurderes å fjerne hele eller deler av CO2-avgiften for næringslivet inntil markedet normaliserer seg. Han er klar over at dette er en brannfakkel, men minner om at dagens situasjon kan få langt mer negative konsekvenser for det grønne skiftet i transportnæringen. 

Les også:  Arctic Race of Norway: Må ha over 100 løypevakter i Bodø

– Dersom våre medlemsbedrifter kommer ut i andre enden av denne krisen med økonomisk brukket rygg, sier det seg selv at kostbare investeringer i utslippsfri teknologi ikke vil være aktuelt på lang tid. Vi trenger ikke grønne incitamenter dersom vi ikke har grønne muligheter! 

Han avslutter med å peke på at regjeringens økonomiske handlingsrom øker i takt med oljeprisene. 

– Den norske stat får nå enorme ekstrainntekter på salg av olje, gass og elektrisitet. Deler av disse ekstrainntektene må nå brukes til å hjelpe næringslivet gjennom krisen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.