Ni av ti gjenvinner, men holder det?

forsøpling

Nordmenn er nest best i Norden på å gjenvinne plastflasker. Det viser en ny undersøkelse fra kullsyremaskinprodusenten SodaStream der man har tatt tempen på nordboernes miljøtenkning. Annenhver nordmann mener likevel at engangsflasker i plast er unødvendige fordi de kan drikke vann fra springen fra en gjenbrukbar vannflaske.

Det faktum at havene våre fylles med plast er noe som har fanget oppmerksomheten både i den offentlige debatten og i media de siste årene. Plastflasker er en stor del av problemet. En ny undersøkelse som GfK Norm har gjennomført på vegne av SodaStream, viser at 80 prosent av nordboerne gjenvinner plastflasker. Best i Norden er Sverige der hele 89 prosent gjenvinner, tett fulgt av Norge med 85 prosent.

Les også:  Få på plass skilting for hurtiglading!

Dårligst er danskene, der bare 69 prosent svarer at de gjenvinner plastflasker.

Plastflasker er unødvendige
Undersøkelsen viser også at annenhver nordmann mener at plastflasker er unødvendige, og at de kan drikke vann fra springen fra en gjenbrukbar flaske i stedet. Det virker imidlertid som om det er få som reflekterer over flaskenes negative miljøpåvirkning. Bare 13 prosent oppgir at de mener at plastflasker er miljøuvennlige ettersom de skader miljøet selv om de gjenvinnes.

Les også:  Vil flytte rusbehandling av barn fra barnevern til helsevesenet

26 prosent mener i stedet at plastflasker nettopp er et miljøvennlig alternativ fordi de kan gjenvinnes.

– Det er urovekkende at så mange mener at plastflasker er miljøvennlige, bare de gjenvinnes. Ifølge Carbon Trust-rapporten fra 2013 reduseres klimaavtrykket bare med 20 prosent når en flaske blir gjenvunnet. Å unngå engangsflasker av plast og i stedet tilsette kullsyre i vannet hjemme, reduserer derimot klimaavtrykket med 60 prosent. SodaStream vil derfor opplyse nordmenn om hvor skadelige plastflasker faktisk er. De har ett av verdens beste kranvann og muligheten til å lage boblevann selv som både er bedre og billigere, sier Michele Fitzwilliams, nordisk markedssjef hos SodaStream.

Les også:  Ny undersøkelse: Vannkraftverk lar fisk dø i anleggene

Nordmenn er gode på gjenvinning
Undersøkelsen viser også at nordmenn generelt er gode på gjenvinning. Plastflasker, kartong og papir topper listen. Kun én prosent oppgir at de ikke gjenvinner i det hele tatt.

Toppliste – Dette gjenvinner nordmenn mest:

1. Kartonger og papp: 89 %

2. Papir: 89 %

3. Plastflasker: 85 %

4. Glass: 84 %

5. Plastemballasje: 78 %

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.